Kobieta nienależnie pobrała świadczenia za okres od czerwca do sierpnia 2011r., wydano decyzję o nienaleznie pobranych świadczeniach: za czerwieć 2011 świadczenia nienaleznie pobrane potrącono z bieżących przysługujących do wypłaty świadczeń rodzinnych w miesiącu styczniu 2012, resztę świadczeń nienaleznie pobranych za lipiec i sierpień 2011 oraz odsetki miała zwrócić (wpłacić) na wskazane konto bankowe na taką formę spłaty wyraziła zgodę. Na dzień dzisiejszy potrąciliśmy w styczniu 2012 kwotę świadczeń nienależnie pobranych za czerwiec 2011, kobieta nie wpłaciła jednak pozostałej kwoty świadczeń nienależnie pobranych za lipiec i sierpień oraz odsetki. Dalej ma uprawnienia do świadczeń rodzinnych w okresie 2011/2012. Co powinnam teraz zrobić żeby potrącić pozostałe św. nienależnie pobrane za lipiec i sierpień z zbieżących przysługujących do wypłaty św. w okr. 2011/2012. Nie wiem czy ona wyrazi zgodę na zmianę decyzji wcześniejszej skoro nie chce spłacać. Czy mogę ponownie wszcząć postępowanie i wydać decyzję zmieniającą ustałająca zwrot św. nienależnie pobranych. Pomocy może ktoś miał podobną sytuację, proszę o podpowiedz!!!
nie robisz tego decyzją tylko informujesz ją pismem, że zgodnie z art. itd., a najlepiej pisz w każdej decyzji o ile komuś przysługuje rodzinne dalej, że w przypadku nie dokonania wpłaty, NP będą potracane
ja mam w takim razie pytanie - jesli potrącamy z bieżących i jest to zwrot do budżetu państwa to jak to jest od strony księgowości rozwiazane, bo mamy wierzycielke która nie chce zwracac a ma aktualnie fundusz i mozna by potrącajac tylko jak księgowośc to przekazuje
robisz listę na wypłatę i wskazujesz że to jest całe do potrącenia, w dniu kiedy chcesz zrealizować listę zamiast Pani pieniądze - przekazujesz to wojewodzie, oczywiście nie musisz od razu tego przelewać w ten sam dzień, ale przekaż je w następnej dyspozycji do wojewody.