Była zł za zł. Nastapiła utrata. W paździeniku pełne kwoty. A co z rozpoczeciem roku? Wyrównać - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 13 paź 2022, 8:11

Do września była zł za zł. We wrześniu nastąpiła utrata dochodu. Od października będą pełne kwoty. Zastanawiam się czy w październiku wypłacać różnicę z dodatku na rozpoczęcie roku (wyrównanie do 100 zł). Rozpoczęcie roku było wypłacane przez 11 miesięcy. Pozostało zatem 8,33 nie wypłaconego. I co teraz z tym zrobić? Mój program nie nalicza. Wiem, że inne programy doliczają tę różnice. Jak robicie? Wypłacacie pozostałą różnicę żeby wyrównać do 100 zł?
Edyttta
Referent
Od: 13 mar 2017, 13:00
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 13 paź 2022, 8:23

Nie ma jednolitości. Jedni wyrównują, drudzy nie. U mnie się nie wyrównuje i od początku sie tego trzymamy. Kontrola się nie czepiała albo tego nie wyłapała. Według stanowiska Ministerstwa z 2016 r. można dopłacać.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 14 paź 2022, 9:20

U nas tak samo - nie wyrównujemy, bo nie ma na to żadnej podstawy prawnej. Formalnie nie wiadomo nawet jak miałoby wyglądać wyliczenie wyrównania, ponieważ przy złotówce za złotówkę miesięczną kwotę wszystkich świadczeń określa się jedną łączną kwotą. W systemie podział na świadczenia jest dokonywany jedynie dla celów statystycznych.
JLP
Referent
Od: 31 mar 2017, 11:17
Zajmuję się: ŚR, FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x