Do września była zł za zł. We wrześniu nastąpiła utrata dochodu. Od października będą pełne kwoty. Zastanawiam się czy w październiku wypłacać różnicę z dodatku na rozpoczęcie roku (wyrównanie do 100 zł). Rozpoczęcie roku było wypłacane przez 11 miesięcy. Pozostało zatem 8,33 nie wypłaconego. I co teraz z tym zrobić? Mój program nie nalicza. Wiem, że inne programy doliczają tę różnice. Jak robicie? Wypłacacie pozostałą różnicę żeby wyrównać do 100 zł?
Nie ma jednolitości. Jedni wyrównują, drudzy nie. U mnie się nie wyrównuje i od początku sie tego trzymamy. Kontrola się nie czepiała albo tego nie wyłapała. Według stanowiska Ministerstwa z 2016 r. można dopłacać.
U nas tak samo - nie wyrównujemy, bo nie ma na to żadnej podstawy prawnej. Formalnie nie wiadomo nawet jak miałoby wyglądać wyliczenie wyrównania, ponieważ przy złotówce za złotówkę miesięczną kwotę wszystkich świadczeń określa się jedną łączną kwotą. W systemie podział na świadczenia jest dokonywany jedynie dla celów statystycznych.