Były mąż za granicą... - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 19 maja 2023, 9:43

Pani X pobiera wszystko - SP, ZP, ZR, FA - z tego właściwie się utrzymuje. Jest po rozwodzie. Jej były mąż prawdopodobnie wyjechał za granicę, prawdopodobnie do Niemiec... Cel pobytu i ewentualne miejsce zatrudnienia - w zasadzie nieznane (ale, nie niemożliwe do ustalenia). Teoretycznie wszystko oprócz FA - podlega koordynacji, ale nawet nie wiem obecnie co Pani X poradzić. Przemilczeć?, napisać że nie zna miejsca pobytu/zatrudnienia?, czy prawilnie wysłać do wojewody wszystkie dane o mężu (miejsce zatrudnienia itd) i pełna procedura o koordynację? Jeśli jest nieaktywna zawodowo to może stracić prawo do świadczeń pielęgnacyjnych - ???
Kr.
Referent
Od: 12 sty 2015, 16:25
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2023, 10:18

Wiem, że świadczenie pielęgnacyjne jest traktowane na równi z zatrudnieniem w Niemczech. U nas jedna Pani ma świadczenie pielęgnacyjne, jej partner rozpoczął działalność w Niemczech, musieliśmy uchylić naszą decyzję, ale UW przyznał jej świadczenia.
root
Referent
Od: 12 sty 2017, 11:59
Zajmuję się: ŚW/FA/500+

Napisano: 19 maja 2023, 10:23

zgodnie z unijnymi przepisami nieważne czy mąż, ważne czy ojciec, wysyłać do koordynacji, wojewoda pewnie przyzna
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 19 maja 2023, 10:27

Pani ma do wyboru przejść całą ścieżkę koordynacji i być pewna na przyszłość, że nie będzie zwrotu albo nic nie zgłasza oficjalnie i wszelkie komplikacje bierze na siebie. Jeszcze jest orzecznictwo WSA, że w takich przypadkach nie powinna być ustalana koordynacja ale to było przed zmianą przepisów. Tak czy siak sprawa może wyjść prędzej niż myśli bo komornik w nowym zaświadczeniu do FA może już podać zagraniczny adres dłużnika.
Jeżeli pójdzie to w koordynację raczej ŚP nie straci. O ile pamiętam w przypadku gdy są opłacane składki społeczne przy ŚP to krajem pierwszym do wypłaty jest Polska ale to Wojewoda wydaje decyzję. Ja moim mówię by lepiej to przeszło przez UW. Osobiście też wolę od razu by to poszło do UW bo później bawić się w NP nie miałbym serca.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 19 maja 2023, 10:28

Nie lubię tych spraw: "ojciec jest za granicą i tu się wiedza Pani kończy"
Są dylematy, są... :roll: Rozumie Cię i to jeszcze Pani ma tyle świadczeń. :cry:
Niby wojewoda by musiał mieć (i chce) jakieś dane o tatusiu, typu gdzie przebyła, pracuje.....
Weź od Pani oświadczenie (niech zdobędzie max danych jakie jest w stanie zdobyć) o ojcu dzieci. Wyślij wojewodzie. Najwyżej dostaniesz informację zwrotną, że nie jest w stanie stwierdzić czy zachodzi koordynacja - ale ty będziesz czysta i spokojna.
;)
No chyba, że faktycznie wyjechał na chwilę i nie pracuje tam, to bym może odpuściła.
Ale kto to może wiedzieć... :roll:
*Ilona
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 8:47
Zajmuję się: ŚR, FA i ...

Napisano: 19 maja 2023, 10:29

Niestety ale musisz wysłać sprawę o ustalenie koordynacji.
Nigdy nie wiadomo co i kiedy wypłynie....
Ja w ubiegłym roku woziłam się ze sprawą....kobieta ma 3 dzieci...każde z innym tatusiem. Okazało się ,że ojciec najstarszego od kilku lat przebywa za granicą. Kobieta nawet o tym nie wiedziała ( przynajmniej tak twierdzi) bo nie utrzymują żadnych kontaktów.Gość pracuje i w jakichś papierach w pracy podał że ma dziecko w Polsce. Uruchomiło to procedury i UW przysłało zapytanie o świadczenia. Zakończyło się na tym ,że na na ten okres zasiłkowy otrzymała odmowę świadczeń w Polsce i do zwroty kupa kasy.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 19 maja 2023, 11:36

Ja też przepuszczam przez Wojewodę.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2023, 13:09

Trzy lata temu przekazałam wniosek o ZR do urzędu wojewódzkiego, kobietka podała adres zamieszkania ojca dziecka i datę jego wyjazdu za granicę, ale nic nie wiedziała o jego zatrudnieniu, czy w ogóle podjął zatrudnienie.
Dziś dostałam odpowiedź, że nie można ustalić, czy zachodzi koordynacja. oczywiście wyliczono całą listę dokumentów potrzebnych do ustalenia koordynacji.
Kobieta nie wie nawet czy znany jej adres jest aktualny, czy może wrócił do Polski, bo nie ma z facetem kontaktu.
Na końcu pisma UW zdanie:
brak powyższych informacji powoduje obowiązek rozpatrzenia wniosku strony przez organ właściwy w oparciu o ustawodawstwo polskie, dlatego postępowanie uznać należy za zakończona.
Mieliście taką sytuację? Mogę jej przyznać?
Patela
Stażysta
Od: 31 sie 2022, 18:09
Zajmuję się: ŚR,DM

Napisano: 29 maja 2023, 12:39

Patela pisze:
19 maja 2023, 13:09
Trzy lata temu przekazałam wniosek o ZR do urzędu wojewódzkiego, kobietka podała adres zamieszkania ojca dziecka i datę jego wyjazdu za granicę, ale nic nie wiedziała o jego zatrudnieniu, czy w ogóle podjął zatrudnienie.
Dziś dostałam odpowiedź, że nie można ustalić, czy zachodzi koordynacja. oczywiście wyliczono całą listę dokumentów potrzebnych do ustalenia koordynacji.
Kobieta nie wie nawet czy znany jej adres jest aktualny, czy może wrócił do Polski, bo nie ma z facetem kontaktu.
Na końcu pisma UW zdanie:
brak powyższych informacji powoduje obowiązek rozpatrzenia wniosku strony przez organ właściwy w oparciu o ustawodawstwo polskie, dlatego postępowanie uznać należy za zakończona.
Mieliście taką sytuację? Mogę jej przyznać?
Możesz.
O ile pamiętam w przypadku gdy są opłacane składki społeczne przy ŚP to krajem pierwszym do wypłaty jest Polska
To już nie ma znaczenia, czy składki są czy ich nie ma od ŚP - pierwszeństwo zawsze po stronie PL.
https://www.kasarodziny.pl/
bubek
Podinspektor
Od: 26 lis 2018, 20:53
Zajmuję się: koordynacja
Strona WWW: https://www.kasarodziny.pl

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x