centralnie ciepła woda - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 24 lut 2016, 9:31

Wnioskodawca wynajmuje mieszkanie w części domu jednorodzinnego. W umowie najmu ma zapis ze ma podgrzewanie wody przez centralne ogrzewanie i ma pobieraną opłatę za zużycie ciepłej wody miesięcznie. Ogrzewanie w domu jest z pieca, nie z zewnątrz. Czy jest to wydatek???? I czy przy porównaniu czynszu podwyższam stawkę bazową i traktuję instalację ciepłej wody ze źródła zewnętrznego?
ola18

Napisano: 24 lut 2016, 9:59

jeśli najemca płaci za ciepło i ciepłą wodę do "zarządcy" to traktujemy to jak by było ciepło dostarczane z zewnątrz. w przypadku jak by to zarządca się starał by było odwrotnie bo on tam sam pali śmieszne dziwne ale prawdziwe ;)
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 24 lut 2016, 15:23

U mnie podobna sytuacja : rodzina wynajmuje część domu jednorodzinnego. W umowie jest napisane : opłata za ogrzewanie 180 zł - czy mam to liczyć jako brak C.O i C.W czy że jest?
Zarządca pali w kotłowni, niby to nie jest zewnętrzne źródło, ale sama nie wiem
Jola123

Napisano: 24 lut 2016, 15:33

zasada jest bardzo prosta . jeśli dodatkowicz opłaca "gdzieś" za CO i CW i tym bardziej wyartykułowane jest to w umowie to traktujemy że lokal posiada wszystkie media
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 25 lut 2016, 12:56

Tylko jak rozumieć to , że najemca już płaci raz za ogrzewanie czyli za opał , który służy jednocześnie do podgrzewania ciepłej wody?
ola18

Napisano: 25 lut 2016, 13:40

W/g J.Bajora uznajemy,że c.o. jest tylko wówczas,jeżeli ciepło dostarczane jest z poza lokalu i opłata za to cieplo musi zawierać podatek VAT , w pozostałych przypadkach naliczamy ryczałt za brak c.o.
Jeżeli np. Wspólnota M. sama sobie ogrzewa i nie nalicza Vat-u i nie odprowadza Vat-u do Urzędu Skarbowego to znaczy ,że nie ma c.o. i musi być ryczałt
Jeżeli w lokalu jest piecyk dwufunkcyjny tzn brak c.o. - liczymy ryczałt, podobnie domy jednorodzinne.
aga1

Napisano: 25 lut 2016, 14:01

JB mimo że jest autorem tej ustawy bardzo często mija się z prawdą bo wiem mówi o czymś czego w tej ustawie nie zamieścił (choć może i chciał) i nie jest wykładnią prawa. Opłacanie VAT-u nie jest podstawą do uznania czy jest CO czy go nie ma.
Koleżanko olu18 sama w pierwszym poście piszesz "W umowie najmu ma zapis ze ma podgrzewanie wody przez centralne ogrzewanie i ma pobieraną opłatę za zużycie ciepłej wody miesięcznie." a więc rozumiem że opłata za CO i CW oraz media stanowi jeden ze składników ponoszonych opłat.
Węgiel gaz drewno czy prąd zużyty na te cele nie stanowi kosztów w rozumieniu naszej ustawy i w takim przypadku liczymy ryczałt za brak CO i CW
A więc proszę o bardziej precyzyjne określenie wydatków bo właśnie one są istotne w tej sprawie
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x