Centralny Wykaz Ubezpieczonych
- voodoo
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Re: Centralny Wykaz Ubezpieczonych
To jest zastanawiające, że ministerstwo nie podało wytycznych jak interpretować wyniki i co z tym robić.
Ja np wiem, że kilka osób kręci (patrząc po chatach jakie mają)- tylko kobieta pracuje a facet nie ma dochodu. Jeżeli wykaże system, że nie ma ubezpieczenia to co? Ok, wezwanie dla niego, facet się wstawia i mówi że nie potrzebuje ubezpieczenia bo jest zdrów jak ryba. Co w tej sytuacji? Sytuacja nie jest niemożliwa ale brak kierunku co dalej z tym robić.
Większe bagno się zrobiło niż rok temu. Syf co niemiara.
Ja np wiem, że kilka osób kręci (patrząc po chatach jakie mają)- tylko kobieta pracuje a facet nie ma dochodu. Jeżeli wykaże system, że nie ma ubezpieczenia to co? Ok, wezwanie dla niego, facet się wstawia i mówi że nie potrzebuje ubezpieczenia bo jest zdrów jak ryba. Co w tej sytuacji? Sytuacja nie jest niemożliwa ale brak kierunku co dalej z tym robić.
Większe bagno się zrobiło niż rok temu. Syf co niemiara.
- cytrusek
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/DM/DE/KDR/OCHRONA_DANYCH
- Kontakt:
Jestem załamana, a to dopiero początek okresu ;/
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
będzie dobrze! grunt to być systematycznym się nie op....cytrusek pisze:Jestem załamana, a to dopiero początek okresu ;/

Małopolska/OPS/Sygnity
-
- Referent
- Zajmuję się: Św, zr, fa, śr,
- Kontakt:
Podbijam pytanie czy wy wszystkich sprawdzacie w CWU ??? W sensie z każdego wniosku?
-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
dołączam się ...500+ pisze:Podbijam pytanie czy wy wszystkich sprawdzacie w CWU ??? W sensie z każdego wniosku?
-
- VIP
- Zajmuję się: Fszystkim
- Kontakt:
Wg ministerstwa tak, ma to być podstawa ustalenia czy osoba przebywa na terenie RP.
- nowicjuszka
- Referent
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
Nieszczęsne CWU NFZ kto pomoże
Mam dwie sytuacje z CWU, które nie wiem jak rozwiązać.
1. Przy dziecku wyskakuje informacja OSOBA MA ŚWIADCZENIE a w rubryce "Czy świadczeniobiorcą jest dziecko niezgłoszone do ubezpieczenia" TAK. Jak to interpretować? Dodam że przy rodzicach widnieje zapis, że mają świadczenie.
2. Przy ojcu dzieci wyskakuje, że nie ma świadczeń. Czy wzywać do złożenia wyjaśnień?
1. Przy dziecku wyskakuje informacja OSOBA MA ŚWIADCZENIE a w rubryce "Czy świadczeniobiorcą jest dziecko niezgłoszone do ubezpieczenia" TAK. Jak to interpretować? Dodam że przy rodzicach widnieje zapis, że mają świadczenie.
2. Przy ojcu dzieci wyskakuje, że nie ma świadczeń. Czy wzywać do złożenia wyjaśnień?
-
- Referent
- Zajmuję się: Św, zr, fa, śr,
- Kontakt:
Korowiow a gdzie to jest jakoś jasno napisane, że każdego mamy sprawdzać? ja się doczytałam w jakimś piśmie z ministerstwa, że "w razie wątpliwości" co też można szeroko rozumieć...
- Referentka G1
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW,świadczenia opiekuńcze
- Kontakt:
Zgadzam się-brak kierunku i wytycznych jak interpretowac wynik- zamieszanie i zamęt! ok sprawdzać mogę wszystkich, ale czy drukować to i dopinać do akt?
Toż to tona papieru!

- Edysia185
- Starszy referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Ja np. mam jednego Pana, o którym wiem, że pracuje zagranicą. jednak nikt nie przychodzi i tego nie zgłasza. Teraz go zweryfikowałam w CWU i okazuje się, że nie jest ubezpieczony. Więc to jest naprawdę pomocne narzędzie do sprawdzania naszych klientów.
Oprócz Centralny Wykaz Ubezpieczonych - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
koordynacja-czy pouczacie, żeby składali równiez na pierwsze
podstawa prawna od sierpnia na stary okres
Rozwódka - były mąz za granicą czy do ROPS?
oświadczenie o skł. zdrowotnej z Krus
nie działa CBB i poczta?? u Was też?
Decyzja elektronicznie czy tradycyjnie?
samote wychowywanie, a alimenty...
samotna matka a alimenty.............
Program Izyda szkoły!Pomocy!!!!!
czy stary okres to nowe wnioski?
brak daty we wnioskach elektronicznych
Nazwa organu, adres organu - zapytanie SYGNITY
Pomocy co w tej sytuacji zrobić
utrata i uzyskanie czy ciągłość zatrudnienia?
Pomieszanie z poplątaniem - skład rodziny
stary okres ojciec w Pl nowy okres Ojciec od zawsze za grani