ciąg dalszy oświadczeń rolników - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 26 maja 2014, 10:01

Sprawa wałkowana ale dla usystematyzowania zadam pytanie do rozstrzygnięcia. Czy stosujecie w oświadczeniach rolników daty ewentualnego zaprzestania prowadzenia działalności tzn od 15 maja zaprzestałem prowadzenia gospodarstwa rolego?
Czy to ma sens.
Generalnie oświadczenie ma pełną moc wiążącą, nie do zakwestionowania przez sko lub sąd gdy osoba sporządza je odręcznie, bez stosownej narzuconej na formularzu treści.
Czekam na sugestie.

Poniżej wrzucam treść mojej propozycji oświadczenia.
lutek107

Napisano: 26 maja 2014, 10:03

OŚWIADCZENIE

DLA OSOBY UBIEGAJĄCEJ SIĘ O ZASIŁEK DLA OPIEKUNA BĘDĄCEJ ROLNIKIEM, MAŁŻONKIEM ROLNIKA LUB DOMOWNIKIEM

Oświadczam, że:
 jestem rolnikiem w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2013 r. poz 1403,1623, 1650) i w związku z ubieganiem się o zasiłek dla opiekuna nie* zaprzestałem/am* prowadzenia gospodarstwa rolnego
 jestem małżonkiem rolnika*, domownikiem* w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2013 r. poz 1403,1623, 1650) i w związku z ubieganiem się o zasiłek dla opiekuna nie* pracuję w gospodarstwie rolnym

* niepotrzebne skreślić

Oświadczam, że jestem świadomy/świadoma odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.

W przypadku zmian mających wpływ na prawo do zasiłku dla opiekuna, w szczególności zaistnienia okoliczności wymienionych powyżej, osoba ubiegająca się jest zobowiązana niezwłocznie powiadomić o tych zmianach organ wypłacający świadczenie.

………………................. …………………………………...........................
(miejscowość, data) (podpis osoby ubiegającej się składającej oświadczenie)
lutek107

Napisano: 26 maja 2014, 10:09

Ja już mam w obiegu , takie samo .
mam56

Napisano: 26 maja 2014, 10:16

w zwiazku z ubieganiem sie o zasilek dla opiekuna zrezygnowal?? ejjj zaprzestamnie prowadzenia gospodarrstwa to ma byc raczej w zwiazku z koniecznoscia sprawowania opieki - zaprzestal bo musi sie opiekowac niepelnosprawnym a nie zaprzestal bo chce zdo...poza tym jak dla mnie z takiego oswiadczenia nie wynika od kiedy spelnia warunki do zdo - z tego oswiadczenia by tylko wynikalo ze na dzien zlozenia wniosku zaprzestal i od tego momentu moze ewentualnie dostac zdo, do tylu masz sprae nie rozstrzygnieta - bo jesli co dnia zlozenia oswiadczenia prowadzil gosp. rolne to zdo do tego dnia mu nie przysluguje , ale nie masz na to zadnego "papierka" wiec tak wlasciwie nie mozesz orzec o okresie od 1.07 do dnia zlozenia oswiadczenia:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 26 maja 2014, 10:27

JAK wyzej.

a wyrownanie jak wyplacisz jak moze prowadził moze nie prowadził.......

daty wprowadz w oswiadczenie.
1986

Napisano: 26 maja 2014, 10:32

Przy przedłożeniu oświadczenia naszemu prawnikowi, z zawartą datą zaprzestania, zapytał mnie, "a gdzie jest zapisany taki wymóg" i wyjaśnił, że jak ustawa tego nie wymaga, my nie możemy wprowadzać swoich dodatkowych wymogów.
U nas oświadczenie jest jak wyżej.
mam56

Napisano: 26 maja 2014, 10:35

jak możemy żądać skałdania oświadczeń wstecz?????????????? ustawa weszła w zycie 15-05-2014, to przecież jasne że jeśli osoby będą musiały oświadczać od 1 lipca 2013r., to większość albo skłamie albo nie oświadczy
nowa7777777

Napisano: 26 maja 2014, 10:36

1986 pisze:JAK wyzej.

a wyrownanie jak wyplacisz jak moze prowadził moze nie prowadził.......

daty wprowadz w oswiadczenie.
Opieka jest powiązana z datą zaprzestania prowadzenia lub pracy w g. rolnym. Jedno wyklucza drugie.
Gość

Napisano: 26 maja 2014, 10:47

mam56 pisze:my nie możemy wprowadzać swoich dodatkowych wymogów.
Powodzenia przy kontroli :)
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 26 maja 2014, 10:48

nowa7777777 pisze:jak możemy żądać skałdania oświadczeń wstecz?
Tak jak zawsze, przy rodzinnym np.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x