Ciekawe oświadczenie rolnika - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 05 cze 2014, 8:39

Rolnik złożył mi oświadczenie+wniosek w jednym, na wyrównanie. O treści (w skrócie): Oświadczam , że opiekowałem się w tym okresie tata. W związku z opieką nie prowadzę gospodarstwa, a prowadzi je syn. Jestem właścicielem, ale zamierzam przekazać gospodarstwo pracującemu w nim synowi, ponieważ tak naprawdę to on je prowadzi i w nim pracuje.
Czy w takim przypadku, jeżeli jawnie deklaruje, że jest jego właścicielem, jednak w rzeczywistości, w jego osobistym rozumieniu go nie prowadzi - przyznać mu czy nie?

Proszę wypowiedzcie się.
oleniaa5
Praktykant
Od: 25 kwie 2014, 13:24
Zajmuję się:

Napisano: 05 cze 2014, 8:44

Przyznać!
ki diabel

Napisano: 05 cze 2014, 8:45

A na jakiej podstawie miałabyś odmówić ?
niunia

Napisano: 05 cze 2014, 8:52

Bo w tej cudownej ustawie o zasiłku dla opiekuna dali zapis o ustawie o ubezpieczeniu społecznym rolników, w świadczeniach rodzinnych po nowelizacji już go nie dali. Czemu ma służyć taka zmiana?
Na szkoleniu Mazurkiewicz podkreślił, ze skoro właśnie w taki sposób skonstruowali oba zapisy, to w ZDO powinno działać się również zgodnie z ustawą o ubezpieczeniu społecznym rolników. W u.ś.r. interpretacja pozostaje już w woli ośrodka.
Jenak i tak każdy działa jak chce :)
oleniaa5
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 05 cze 2014, 8:57

Czyli Ty wiesz lepiej, to poco zadajesz pytania ???
niunia

Napisano: 05 cze 2014, 9:02

Jeżeli chodzi o wyrównanie to właśnie nie wiem. Na okres bieżący wiedziałabym. Pytam się, bo wypowiadają się tu osoby doświadczone, z długim stażem pracy, po innych szkoleniach. Dyskusja jest po to żeby dojść do konkretnych wniosków i nie mówię broń Boże że wiem lepiej, bo NIE WIEM.
oleniaa5
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 05 cze 2014, 10:55

przecież rolnik ma zaprzestać wykonywania pracy w gospodarstwie więc bardzo dobrze to opisał i się należy.
zuza7

Napisano: 05 cze 2014, 11:55

Też tak myślę. Teraz się upewniłam i dla tego pewnie przyznamy.
Dziękuję serdecznie za podpowiedzi
oleniaa5
Praktykant
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x