Co dalej po decyzji sko. Pomocy - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 19 wrz 2018, 22:30

Babka złożyła wniosek przekroczył dochód decyzja odmiana babka się odwołała i przy odwołaniu przyniosła ze mąż przebywa na świadczeniu rehabilitacyjnym i dalej jest na umowie sko mi uwalilo decyzje bo napisali że to utrata dochodu z pracy. Co dalej mam zrobic
justyna30
Praktykant
Od: 07 sie 2017, 8:40
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze

Napisano: 20 wrz 2018, 8:01

Wezwij klienta do złożenia oświadczenia lub świadectwa pracy o zakończeniu pracy, uzupełnij dokładnie literalnie że jest tak i tak, bo rozumiem dlaczego że nadal jest w zatrudnieniu
renulka
Starszy referent
Od: 04 sie 2017, 8:28
Zajmuję się: św, fa, śr, zdo

Napisano: 20 wrz 2018, 8:02

I ewentualnie dalej upieraj się przy swoim
renulka
Starszy referent
Od: 04 sie 2017, 8:28
Zajmuję się: św, fa, śr, zdo

Napisano: 20 wrz 2018, 8:08

j.w. Zbierz wszystkie dokumenty (w tym do utraty dochodu) i dalej rób swoje. SKO jak chce niech przyznaje samo.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 20 wrz 2018, 9:11

miałam to samo, dali mi do ponownego rozpatrzenia, bo powinnam zrobić utratę i uzysk z zasiłku chorobowego w trakcie zatrudnienia. Dałam znowu odmowe, kobita bardzo wkurzona że się nie znam na przepisach i jestem niekompetentna i miała iść z tą decyzją do sądu...na razie cisza...(to samo sko przyznało jej świadczenie pielęgnacyjne na dorosłego syna gdzie orzeczenie ma od niedawna)
kasia7
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 14:40
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, 500+

Napisano: 20 wrz 2018, 10:05

tylko ze ja nie mam swiadectwa bo dalej jest na umowie a pobiera swiadczenie rehabilitacyjne
justyna30
Praktykant

Napisano: 21 wrz 2018, 10:53

ja tez nie miałam świadectwa, ale sko twierdzi że mimo to powinnam zrobić utratę dochodu z pracy bo jesli ma orzeczenie to przecież nie wykonuje tej pracy fizycznie ( jest niezdolny)
kasia7
Starszy referent

Napisano: 21 wrz 2018, 11:07

to co mam zrobic utracic dochód tylko na jakiej podstawie
justyna30
Praktykant

Napisano: 21 wrz 2018, 11:42

ja dałam kolejną odmowę i w uzasadnieniu dopisałam: Ustawa o świadczeniach rodzinnych nie przewiduje utraty dochodu z powodu zmiany wysokości dochodu w trakcie trwania umowy o pracę i utraty dochodu z tytułu zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego i działów specjalnych produkcji rolnej. Jedyna regulacja dotycząca utraty i uzyskania dochodu zawarta jest w art. 3 pkt. 23 i pkt. 24 ustawy. Zgodnie z art. 23 ust. 4d ustawy, w przypadku utraty dochodu lub uzyskania dochodu do wniosku o świadczenia rodzinne należy dołączyć dokumenty potwierdzające ich utratę lub uzyskanie oraz ich wysokość np. świadectwo pracy, zaświadczenie pracodawcy potwierdzające rozwiązanie stosunku pracy. Definicja zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej określona jest w art. 3 pkt.22 ustawy i oznacza to wykonywanie pracy na podstawie stosunku pracy, stosunku służbowego, umowy o pracę nakładczą oraz wykonywanie pracy lub świadczenie usług na podstawie umowy agencyjnej, umowy zlecenia, umowy o dzieło albo w okresie członkostwa w rolniczej spółdzielni produkcyjnej, spółdzielni kółek rolniczych lub spółdzielni usług rolniczych, a także prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej. Zgodnie z powyższymi przepisami uzyskanie dochodu dotyczące doliczenia dochodu osiągniętego z zasiłku chorobowego jest zawarte w art. 3 pkt 24 lit.h ustawy tj. uzyskanie dochodu - oznacza to uzyskanie dochodu spowodowane uzyskaniem zasiłku chorobowego, świadczenia rehabilitacyjnego lub zasiłku macierzyńskiego, przysługujących po utracie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej. Reasumując doliczenie dochodu uzyskanego z zasiłku chorobowego może nastąpić dopiero po rozwiązaniu stosunku pracy z pracodawcą.
trochę pomocny był podręcznik z 500+ :) SKO jak uważa inaczej niech przyznaje, ja dzwoniłam po sąsiednich ośrodkach i nigdzie nie robia w ten sposób utraty u uzyskania, z reszta z prawnikiem też rozmawiałam, u mnie znów się odwołała więc zobaczymy co SKO podejmie
kasia7
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x