Babka złożyła wniosek przekroczył dochód decyzja odmiana babka się odwołała i przy odwołaniu przyniosła ze mąż przebywa na świadczeniu rehabilitacyjnym i dalej jest na umowie sko mi uwalilo decyzje bo napisali że to utrata dochodu z pracy. Co dalej mam zrobic
Wezwij klienta do złożenia oświadczenia lub świadectwa pracy o zakończeniu pracy, uzupełnij dokładnie literalnie że jest tak i tak, bo rozumiem dlaczego że nadal jest w zatrudnieniu
miałam to samo, dali mi do ponownego rozpatrzenia, bo powinnam zrobić utratę i uzysk z zasiłku chorobowego w trakcie zatrudnienia. Dałam znowu odmowe, kobita bardzo wkurzona że się nie znam na przepisach i jestem niekompetentna i miała iść z tą decyzją do sądu...na razie cisza...(to samo sko przyznało jej świadczenie pielęgnacyjne na dorosłego syna gdzie orzeczenie ma od niedawna)
ja tez nie miałam świadectwa, ale sko twierdzi że mimo to powinnam zrobić utratę dochodu z pracy bo jesli ma orzeczenie to przecież nie wykonuje tej pracy fizycznie ( jest niezdolny)
ja dałam kolejną odmowę i w uzasadnieniu dopisałam: Ustawa o świadczeniach rodzinnych nie przewiduje utraty dochodu z powodu zmiany wysokości dochodu w trakcie trwania umowy o pracę i utraty dochodu z tytułu zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego i działów specjalnych produkcji rolnej. Jedyna regulacja dotycząca utraty i uzyskania dochodu zawarta jest w art. 3 pkt. 23 i pkt. 24 ustawy. Zgodnie z art. 23 ust. 4d ustawy, w przypadku utraty dochodu lub uzyskania dochodu do wniosku o świadczenia rodzinne należy dołączyć dokumenty potwierdzające ich utratę lub uzyskanie oraz ich wysokość np. świadectwo pracy, zaświadczenie pracodawcy potwierdzające rozwiązanie stosunku pracy. Definicja zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej określona jest w art. 3 pkt.22 ustawy i oznacza to wykonywanie pracy na podstawie stosunku pracy, stosunku służbowego, umowy o pracę nakładczą oraz wykonywanie pracy lub świadczenie usług na podstawie umowy agencyjnej, umowy zlecenia, umowy o dzieło albo w okresie członkostwa w rolniczej spółdzielni produkcyjnej, spółdzielni kółek rolniczych lub spółdzielni usług rolniczych, a także prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej. Zgodnie z powyższymi przepisami uzyskanie dochodu dotyczące doliczenia dochodu osiągniętego z zasiłku chorobowego jest zawarte w art. 3 pkt 24 lit.h ustawy tj. uzyskanie dochodu - oznacza to uzyskanie dochodu spowodowane uzyskaniem zasiłku chorobowego, świadczenia rehabilitacyjnego lub zasiłku macierzyńskiego, przysługujących po utracie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej. Reasumując doliczenie dochodu uzyskanego z zasiłku chorobowego może nastąpić dopiero po rozwiązaniu stosunku pracy z pracodawcą.
trochę pomocny był podręcznik z 500+ SKO jak uważa inaczej niech przyznaje, ja dzwoniłam po sąsiednich ośrodkach i nigdzie nie robia w ten sposób utraty u uzyskania, z reszta z prawnikiem też rozmawiałam, u mnie znów się odwołała więc zobaczymy co SKO podejmie