Witam proszę o pomoc bo Pani mnie tak zakręciła że nie wiem jak się nazywam przy piątku )Pani nigdy wcześniej nic u nas nie pobierała. Przyszła że opiekuje się 89 letnia matką, która mieszka w innej gminie . Myślałam że chodzi jej o szo a ona nie bo czytała w internecie że powinna dostać 1200 zł i bez dochodów że to je po wyroku Trybunału. Koniec końców wzięła dwa wnioski na szo i świadczenie pielęgnacyjne. Proszę wytłumaczcie mi kogo dotyczą te ostatnie wyroki TK bo człowiek zaczyna myśleć, ze nic nie wiem : (
trybunał sam napisał w uzasadnieniu ze wyrok nie tworzy nowego prawa jest tylko nakazem do ustawodawcy - konieczna jest zmiana ustawy!!!! Na dziś dajesz babce odmowę na ŚP, a SZO jak spełni warunki to tak, szkoda, że się tak pośpieszyła bo mamy projekt ustawy i wszyscy nowi mają dostac więcej, a tak zostanie tylko z 520!!!
a w gazetach i internecie piszą bzdury......
Powiem że Pani bardziej się obawiała że dochody przekroczą do szo. I cały czas ale ja czytała w internecie że ja mogę dostać 1200 zł . Tłumaczyłam, ale w końcu dałam dwa wnioski niech składa co chce bo ja swoje ona swoje
wczoraj na szkoleniu Pan Mazurkiewicz mówił że istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo (ponieważ we wszystkich sprawach osób które się odwołały do sądu zostało rozpatrzone pozytywnie), iż kobieta ma racje. Składa 2 wnioski jeden o SP dajemy odmowę i odwołuje się do SKO a drugi wniosek o SZO i przedłużamy termin sprawy do momentu rozpatrzenia odwołania. Gdyby sąd jednak nie przyznał SP można będzie wyrównać SZO, także nic nie traci może tylko zyskać