co myślicie - PITu UZ ciąg dalszy - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 30 sie 2016, 8:39

Wygląda na to, że urząd skarbowy wlicza w dochód również kwotę z Pitu Uz. Takie zaświadczenie wystawione przez urząd doniosła mi kobietka. Jest tam napisane, ze pkt 1 (czyli dochód) zawiera również wspólną kwotę otrzymaną na podstawie art. 27f ust. 8 - 10 ustawy o podatku dochodowym. Co o tym myślicie?
nowwa

Napisano: 30 sie 2016, 9:41

masz na myśli PIT 37 za 2015?, bo w 2014 te kwote odliczalismy od dochodu, żeby ja teraz wliczyc jako dochód nieopodatkowany, więc analogicznie jeżeli US wykazuje taka kwote to nalezy ja odjąc od dochodu za 2015 a dodamy ją w kolejnym okresie świadczeniowym jako nieopodatkowany , czy dobrze myślę?
GRAS

Napisano: 30 sie 2016, 19:59

GRAS pisze:masz na myśli PIT 37 za 2015?, bo w 2014 te kwote odliczalismy od dochodu, żeby ja teraz wliczyc jako dochód nieopodatkowany, więc analogicznie jeżeli US wykazuje taka kwote to nalezy ja odjąc od dochodu za 2015 a dodamy ją w kolejnym okresie świadczeniowym jako nieopodatkowany , czy dobrze myślę?
U mnie było tak, że US wystawiając zaświadczenia za 2014 umieszczał na każdym zaświadczeniu informacje, że osoba złożyła również PIT UZ ale nie objęty tym zaświadczeniem i dlatego ja niczego wtedy nie odliczałam.
Teraz ludzie przynoszą zaświadczenia z US za 2015 na których jest napisane, że kwota z poz.1 zawiera kwotę xxx zł otrzymaną na podstawie art 27f ust 8-10. Pracownik z US powiedział, że ta kwota umieszczona na zaświadczeniu za 2015 jest z PIT UZ za 2014.
anm

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x