miałam zatrudnioną osobe na 1/2 etatu do XII 2019 ROKU, NIE PŁACIŁAM FP , DOWIEDZIAŁĄM SIĘ ŻE TA OSOBA OD XII 2019 PODJEŁA INNĄ PRACĘ , CZY POWINNAM ZROBIĆ ZA XII 2019 KOREKTĘ I ZAPŁACIĆ FP ZA NIĄ CZY NIE MUSZĘ
Pracownik powinien zgłosić że podjął zatrudnienie i jakie wynagrodzenie otrzymał w grudniu. Jeśli przekroczył minimalne wynagrodzenie to należy albo złożyć korektę deklaracji i dopłacić ( przecież to sa grosze ) albo poczekać na kontrolę ZUs i jeśli wychwycą to wtedy przypiszą do zwrotu. Masz dwa wyjścia
oświadczenie od pracownika należy pobrać w momencie zatrudnienia na 1/2 etatu jeśli ze względu na wysokość wynagrodzenia nie odprowadza się składek na fundusz pracy. Jest to standardowe oświadczenie ze nie jest zatrudniony w innym zakładzie i miesięczne jego dochody nie przekraczają minimalnego wynagrodzenia. Jednocześnie pracownik zobowiązuje się do zawiadomienia pracodawcy o zmianach w jego statusie zatrudnienia.
Pieczęć pracodawcy
Oświadczenie w sprawie naliczenia składek na Fundusz Pracy
dla osób zatrudnionych w niepełnym wymiarze czasu pracy
Oświadczam, że poza zatrudnieniem u pracodawcy …...................................................... : *)
− nie jestem zatrudniony/a w żądnym innym zakładzie pracy na podstawie umowy o pracę;
− jestem zatrudniony/a w innym zakładzie pracy w pełnym wymiarze czasu pracy;
− jestem zatrudniony/a w innym zakładzie pracy w niepełnym wymiarze czasu pracy i z
tamtej/tamtych umów osiągam wynagrodzenie brutto w kwocie …............................... ;
W przypadku zmiany danych objętych tym oświadczeniem – zgłoszę to pracodawcy w terminie 7
dni od zaistnienia zmian.
*) Należy wybrać odpowiednią opcję pozostałe skreślając.
…................................ ..........................
Data i podpis pracownika Data i podpis pracodawcy