Co robicie jak komornik napisze że nie może ustalić adr. DA? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 07 paź 2015, 11:19

Co robicie jak komornik odpisał Wam że nie może ustalić miejsca pobytu dłużnika? nadal ustalacie przedstawiciela? czy zostawiacie to bez ruszania?
omgomg

Napisano: 07 paź 2015, 11:23

słyszałam że nie ustala się jak dotychczas kuratora, odpada.
Beata6
Stażysta
Od: 16 kwie 2014, 9:23
Zajmuję się:

Napisano: 07 paź 2015, 14:49

jeżeli nie znasz adresu Dł, a musisz skutecznie- w rozumieniu Kpa - doręczyć mu korespondencję, np. zawiadomienie o przyznanym FA, to musisz ustanowić kuratora do doręczeń, by tą informacje "skutecznie" doręczyć.
ODA

Napisano: 08 paź 2015, 12:16

to jak w końcu? :?
omgomg

Napisano: 08 paź 2015, 13:02

czytam na forum, że "..już teraz się nie ustanawia kuratora..". Kuratora się ustanawia/ło, by skutecznie doręczyć korespondencję - np. decyzję o zwrocie, zawiadomienie. Teraz decyzji już nie wydajemy, ale pozostaje jeszcze do doręczenia informacja o przyznanych świadczeniach. Nie wiem jaka - zdaniem niektórych osób - jest różnica między koniecznością doręczenia decyzji, a koniecznością doręczenia informacji? Dla mnie - żadna - i jedno, i drugie musi być skutecznie doręczone, w rozumieniu Kpa.
ODA

Napisano: 08 paź 2015, 13:16

no a decyzje o uchylaniu się dłużnika? przecież jeśli nie jest taka decyzja wcześniej wydana to musze ja wydac i wysłać do dłużnika.
omgomg

Napisano: 08 paź 2015, 13:18

Różnica jest subtelna.
KPA się stosuje w postępowaniu administracyjnym i dlatego kurator był konieczny przy zawiadomieniu, decyzji, itd.

Postępowanie wobec dłużnika postępowaniem administracyjnym nie jest, więc kurator do doręczeń wg KPA odpada.

A przy uchylaniu się dłużnika... Niby tak, kurator do doręczeń pasuje, tylko jak później ścigać człowieka widmo?
olek12

Napisano: 08 paź 2015, 14:37

ale info o stanie zadłuzenia i obowiązku zwrotu trzeba dostarczyc.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 08 paź 2015, 14:52

nie bo to nie jest postępowanie w rozumieniu kpa
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 08 paź 2015, 15:03

decyzja o uchylaniu się wobec, dłużnika, którego adres jest nieznany?? chyba coś nie czaję....
005

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x