Co szkolący na ust. 3c i 3d? - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 4 z 5    [ Posty: 43 ]

Napisano: 14 lis 2022, 12:39

Oki sie rozumie :)

co do 1. tak bym zrobiłaco do 2. to u nas jest mysl ze musi to byc deklaracja złozona poraz pierwszy po 11 sierpnia a nie ze została zmieniana ta która była złożona przed 11 ze drewno a rabtem sobie przypomniejli ze jednak wegiel... czy dobrze nie wiem.
sadawith
Stażysta
Od: 16 mar 2016, 20:16
Zajmuję się: ŚW,DW,DO,ST,CP

Napisano: 14 lis 2022, 12:41

1 tak, 2 tak, ale mamy żądać wyjaśnienia (oświadczenia) powodów zmiany paliwa ;) wiem, głupie :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 14 lis 2022, 13:20

a u nas radca mówi że kopia wniosku o nadanie numeru wywiad i jeśli po wywiadzie będzie ok tzn że osobne gospodarstwo to przyznać . Nie ważne czy numer odrębny będzie nadany czy nie ważne ze podjęli korki.
dorto
Stażysta
Od: 30 cze 2016, 11:09
Zajmuję się:

Napisano: 14 lis 2022, 13:40

Tom. pisze:
14 lis 2022, 12:41
1 tak, 2 tak, ale mamy żądać wyjaśnienia (oświadczenia) powodów zmiany paliwa ;) wiem, głupie :lol:
dzięki
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 14 lis 2022, 13:57

dorto pisze:
14 lis 2022, 13:20
a u nas radca mówi że kopia wniosku o nadanie numeru wywiad i jeśli po wywiadzie będzie ok tzn że osobne gospodarstwo to przyznać . Nie ważne czy numer odrębny będzie nadany czy nie ważne ze podjęli korki.
Wniosek o nadanie numeru można złożyć jeśli prawnie jest wyodrębniony lokal.
batyflay
Stażysta
Od: 30 sie 2022, 15:58
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 14 lis 2022, 14:24

Tom. pisze:
14 lis 2022, 11:50
Nie wiem czy dlatego, ale w czwartek dostałem opinię 2 radców prawnych z adnotacją dyrektora "polecam do stosowania", że wystarczy oświadczenie więc nie będę wnikał i utrudniał życia swoim pracownikom.
ale oświadczenie że nie wyodrębniłem z podaniem powodu? czy jak
Bea1
Referent
Od: 08 lip 2015, 12:53
Zajmuję się: SR, FA

Napisano: 14 lis 2022, 14:30

sadawith pisze:
14 lis 2022, 12:39
Oki sie rozumie :)

co do 1. tak bym zrobiłaco do 2. to u nas jest mysl ze musi to byc deklaracja złozona poraz pierwszy po 11 sierpnia a nie ze została zmieniana ta która była złożona przed 11 ze drewno a rabtem sobie przypomniejli ze jednak wegiel... czy dobrze nie wiem.
co do 2 to są różne interpretacje
że tylko spóźnialskim się należy
inni, że zmiana deklaracji z drewna na węgiel drewno po wywiadzie jest ok
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 14 lis 2022, 14:38

jasiak pisze:
14 lis 2022, 14:30
inni, że zmiana deklaracji z drewna na węgiel drewno po wywiadzie jest ok
Bez przesady, to po jaką potrzebę jakkolwiek weryfikacja idzie.
Dla mnie to już przeinterpretowanie.
Raa
Referent
Od: 20 lip 2016, 9:37
Zajmuję się:

Napisano: 14 lis 2022, 16:04

Po kmonfereccji z Wojewoda Lubelskim wiem że nic nie wiem, czy ktos też ma takie wrażenie.
Jedno zaprzecza troche drugiemu, mówią że w domu jednorodziny nie może byc przyznanych wiecej dodatków nawet po tej zmianie, bo z założenia jest to dom jednorodzinny więc nie można wydzielic lokali. Rozmówcy nie odnosza się do powołanej ustawe o tych podziałach lokali i tam wprost pisze ze w domu jednorodzinnym można wydzielic lokale dwa gdy dom tzn zezwolenie wydane po 2003 a wicej gdy przed.
W kolejnym przykladzie kobieta przedstawia ze jest dom jednorordinny ale wydzielona klatka schodowa z której wchodzi sie do poszczegolnych pieter i juz w tedy twierdza ze mozna dwa dodatki, a jak maja oddzielne wejscia kuchnie wc to nie. czy ja czegos nie rozumiem?

Co do tych deklaracji to powiedzieli ze jezeli jest zmiana z drewna na wegiel po 11 sierpnia to mimo wszystko sądzą że przyznac nie można.

Jedna ustawa a interpretacji tyle ile ludzi i rozumów :(
sadawith
Stażysta
Od: 16 mar 2016, 20:16
Zajmuję się: ŚW,DW,DO,ST,CP

Napisano: 14 lis 2022, 22:50

batyflay pisze:
14 lis 2022, 10:19
Pan $ocjal pisze:
13 lis 2022, 22:09
my_low pisze:
10 lis 2022, 14:44
Czytając to co Mazurkiewicz mówi na tym szkoleniu, to ja bym tak z ufnością do jego interpretacji i przemyśleń nie podchodziła, chociażby to, że twierdzi, ze w domu jednorodzinnym nie można wydzielić odrębnych lokali nie jest prawdą :)
Można wszystko, ale nie wszystko się opłaca ;) Dla mnie to co mówi Mazurkiewicz jest jak najbardziej logiczne, tutaj w ustawie kluczowym słowem jest lokal. Jak dom jest jednorodzinny, wpis na dom jest jednorodzinny, mieszka sobie w nim rodzina, która się rozłożyła na pietrach, to gdzie mówimy o "lokalu". Niemy dajmy się zwariować i nie pozwólmy tym oszustom, którzy, za 3 tysiące są w stanie wyrzec się swoich rodziców, aby dyktowali Nam warunki na jakich będą mieli przyznane :evil:
Czyli wywiad, z którego wynika, że na osobnych piętrach każde gospodarstwo ma swoją łazienkę, kuchnię, pokoje, osobne wejście i odmowa ? na który artykuł się powołać ? :lol: na to, że wnioskujący nie poczynił żadnych kroków formalnych ? a gdzie jest w Ustawie, że jest do tego zobowiązany i ma przedstawić dokumenty? jak uzasadnić?
Oj tam, oj tam nie przesadzaj. Nigdzie nie napisałem, że jak mają oddzielne wejście, kuchnie łazienkę, to po wywiadzie nie można rozważyć aby im to przyznać. Bardziej chodzi mi o kombinatorów, którzy będą uczyć rozumu, tych, co do nich przyjdą na wywiad, i będą Ci wmawiać, krzykiem i groźbą abyś dobrze się zastanowił co tam sobie w protokole wpiszesz. U nas pracownicy socjalni są tak wystraszeni, że nie wiem jak oni te wywiady będą prowadzić..

Nie nasza wina, że ustawodawca jest taki jaki jest i nie konsultuje niczego z nikim i później to my wychodzimy na debili, bo przyjdzie jeden z drugim i Ci będzie wmawiał, że się nie znasz bo premier mówił wczoraj inaczej w dzienniku, a Ty jednak musisz działać na nowelizacji ustawy od dzisiaj, gdzie jest całkiem co innego niż wczoraj mówili w dzienniku.
Pan $ocjal
Stażysta
Od: 10 paź 2022, 21:24
Zajmuję się: Ogólnie wszystko

Strona 4 z 5    [ Posty: 43 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x