co teraz? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 02 lut 2016, 11:42

wystąpiłam do komornika z pismem o ustalenie adresu. w odpowiedzi: dłużnik najprawdopodobniej przebywa w Wielkiej Brytanii. Co miesiąc wpływa nam na konto wpłata od dłużnika (chyba ma zlecenie stałe). Teraz ta kasę muszę przekazać komornikowi sądowemu i wypadałoby go o tym poinformować tylko w jaki sposób. Nie mam adresu, kuratora do pism się nie ustala
AAAKKK

Napisano: 02 lut 2016, 12:00

czy notatka w aktach wystarczy że nie mam adresu i nie mam jak go poinformować
AAAKKK

Napisano: 02 lut 2016, 12:46

A dlaczego orzynaną od Dł wpłatę przekazujesz komornikowi? Czy Dł nie ma u ciebie zadłużenia z tytułu wypłaty FA?. Jeśli ma to otrzymaną od Dł wpłatę rozliczasz wg. obowiązujących zasad i informujesz komornika o tym (jaka kwota wpłynęła i jak została zaliczona).
ODA

Napisano: 02 lut 2016, 12:48

ODA pisze:A dlaczego orzynaną od Dł wpłatę przekazujesz komornikowi? Czy Dł nie ma u ciebie zadłużenia z tytułu wypłaty FA?. Jeśli ma to otrzymaną od Dł wpłatę rozliczasz wg. obowiązujących zasad i informujesz komornika o tym (jaka kwota wpłynęła i jak została zaliczona).
...przepraszam, powinno być: "otrzymaną od Dł wpłatę"...
ODA

Napisano: 02 lut 2016, 13:02

Z tego co wiem zgodnie z art. 27 ust. 11 organ właściwy wierzyciela rozlicza kwoty otrzymane z tytułu zwrotu należności przypadających od dłużnika alimentacyjnego wraz z odsetkami zgodnie z kolejnością określoną w art. 1026 § 2 ustawy z dnia 17 listopada 1964 r. – Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 2014 r. poz. 101 z późn. zm.) - wszystko powinno przechodzić przez komornika. Czyli jak dłużnik wpłaca bezpośrednio do OPS to my musimy przekazać wpłatę do komornika, komornik bierze co swoje i resztę przekazuje nam na spłatę zadłużenia.
AAAKKK

Napisano: 02 lut 2016, 13:22

?
AAAKKK

Napisano: 02 lut 2016, 14:50

hallo ODA i co teraz?
AAAKKK

Napisano: 02 lut 2016, 17:40

Jak sama cytujesz "..organ właściwy wierzyciela rozlicza kwoty....". W tym artykule nie ma więc zupełnie mowy o tym, żeby takie wpłaty przekazywać do komornika. Zgodnie z tym przepisem rozliczamy tą wpłatę i informujemy komornika o wpłacie, jej rozliczeniu i aktualnym stanie zadłużenia. Na tym forum była niejednokrotnie już dyskusja na ten temat. Część osób jest takiego zdania jak Ty, tylko nie wiem skąd taka interpretacja. Komornik to potrąci sobie koszty od wpłaty, którą sam wyegzekwuje, a przecież tej wpłaty nie wyegzekwował.
ODA

Napisano: 03 lut 2016, 9:18

interpretacja ministerstwa, w związku z tym że nie pracujemy już na ustawie egzekucyjnej tylko na kodeksie postępowania cywilnego a tam jest że w pierwszej kolejności komornik
AAAKKK

Napisano: 03 lut 2016, 12:59

Tak, to będzie zgodnie z zasadami tej ustawy (Kpc). Gdy Dł wpłaca do nas, to my nie mamy kosztów egzekucyjnych, więc otrzymaną kwotę dzielimy zgodnie z zasadami Kpc -tylko na odsetki i należność główną. Gdy komornik wyegzekwuje jakąś kwotę, to oczywiście rozliczy tą kwotę też zgodnie z zasadami Kpc, a wiec - swoje koszty, odsetki, ...itd. Nie znam (nie widziałam na stronach MPiPs) interpretacji, o której mówisz. Byłam natomiast na szkoleniu z przedstawicielem Ministerstwa i taką informację uzyskałam.
ODA

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x