Co teraz wysłać do zarządcy?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: DM, DE i PS
- Kontakt:
Co teraz wysłać do zarządcy?
Co teraz należy wysłać do zarządców? Wiem, że od 1 lipca nie wysyłamy decyzji. Ciekawi mnie jednak czy wysyłacie nadal listy wypłat. A jeśli nie listy to jakieś sporządzone informacjie?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: KDR, DM
- Kontakt:
Re: Co teraz wysłać do zarządcy?
wysyłam listę wypłat + mam takie pisma :
Ośrodek Pomocy Społecznej w ....w załączeniu przesyła listę osób otrzymujących dodatek mieszkaniowy w miesiącu lipcu 2021 r.
Środki finansowe będą przekazywane do 10 – go każdego miesiąca.
Jednocześnie przypominamy o obowiązku niezwłocznego zawiadomienia organu przyznającego dodatek mieszkaniowy o występowaniu zaległości w opłatach należności
za zajmowany lokal mieszkalny zgodnie z art. 8 ust. 4 ustawy z dnia 21 czerwca 2001r. o dodatkach mieszkaniowych (Dz. U. z 2019 r. poz. 2133 z późn.zmianami).
Zarządca budynku albo inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokal mieszkalny zawiadamia organ przyznający dodatek mieszkaniowy o wystąpieniu zaległości, o których mowa wart.7ust.11, obejmujących pełne 2 miesiące, w terminie 14 dni od dnia wystąpienia tych zaległości. W przypadku niedopełnienia tego obowiązku zarządca budynku albo inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokale mieszkalne zwraca organowi przyznającemu dodatek mieszkaniowy kwoty dodatków wypłaconych za miesiące, w których występowały zaległości w tych opłatach. Zarządca budynku albo inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokal mieszkalny zwraca organowi te kwoty w terminie kolejnych 2 miesięcy, jeżeli gospodarstwo domowe, któremu przyznano dodatek mieszkaniowy, nie uiści zaległych opłat w terminie miesiąca od powstania obowiązku zawiadomienia organu o powstaniu zaległości. Jeżeli ryczałt na zakup opału był wypłacany zarządcy budynku albo innej osobie uprawnionej do pobierania należności za lokal mieszkalny, na których spoczywa obowiązek powiadamiania organu przyznającego dodatek mieszkaniowy
o wystąpieniu zaległości w opłatach, zarządca budynku albo inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokal mieszkalny zwraca także nienależnie wypłacony ryczałt.
W przypadku niewykonania obowiązku zawiadomienia organu przyznającego dodatek mieszkaniowy o wystąpieniu zaległości, o którym mowa wart.8ust.4, organ uprawniony do przyznania dodatku mieszkaniowego nakłada w drodze decyzji na zarządcę budynku albo inną osobę uprawnioną do pobierania należności za lokal mieszkalny karę pieniężną w wysokości 500zł. Kara pieniężna stanowi dochód budżetu gminy jest uiszczana na rachunek bankowy organu przyznającego dodatek mieszkaniowy, w terminie 14dni od dnia, w którym decyzja nakładająca karę pieniężną stała się ostateczna.
Ośrodek Pomocy Społecznej w ....w załączeniu przesyła listę osób otrzymujących dodatek mieszkaniowy w miesiącu lipcu 2021 r.
Środki finansowe będą przekazywane do 10 – go każdego miesiąca.
Jednocześnie przypominamy o obowiązku niezwłocznego zawiadomienia organu przyznającego dodatek mieszkaniowy o występowaniu zaległości w opłatach należności
za zajmowany lokal mieszkalny zgodnie z art. 8 ust. 4 ustawy z dnia 21 czerwca 2001r. o dodatkach mieszkaniowych (Dz. U. z 2019 r. poz. 2133 z późn.zmianami).
Zarządca budynku albo inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokal mieszkalny zawiadamia organ przyznający dodatek mieszkaniowy o wystąpieniu zaległości, o których mowa wart.7ust.11, obejmujących pełne 2 miesiące, w terminie 14 dni od dnia wystąpienia tych zaległości. W przypadku niedopełnienia tego obowiązku zarządca budynku albo inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokale mieszkalne zwraca organowi przyznającemu dodatek mieszkaniowy kwoty dodatków wypłaconych za miesiące, w których występowały zaległości w tych opłatach. Zarządca budynku albo inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokal mieszkalny zwraca organowi te kwoty w terminie kolejnych 2 miesięcy, jeżeli gospodarstwo domowe, któremu przyznano dodatek mieszkaniowy, nie uiści zaległych opłat w terminie miesiąca od powstania obowiązku zawiadomienia organu o powstaniu zaległości. Jeżeli ryczałt na zakup opału był wypłacany zarządcy budynku albo innej osobie uprawnionej do pobierania należności za lokal mieszkalny, na których spoczywa obowiązek powiadamiania organu przyznającego dodatek mieszkaniowy
o wystąpieniu zaległości w opłatach, zarządca budynku albo inna osoba uprawniona do pobierania należności za lokal mieszkalny zwraca także nienależnie wypłacony ryczałt.
W przypadku niewykonania obowiązku zawiadomienia organu przyznającego dodatek mieszkaniowy o wystąpieniu zaległości, o którym mowa wart.8ust.4, organ uprawniony do przyznania dodatku mieszkaniowego nakłada w drodze decyzji na zarządcę budynku albo inną osobę uprawnioną do pobierania należności za lokal mieszkalny karę pieniężną w wysokości 500zł. Kara pieniężna stanowi dochód budżetu gminy jest uiszczana na rachunek bankowy organu przyznającego dodatek mieszkaniowy, w terminie 14dni od dnia, w którym decyzja nakładająca karę pieniężną stała się ostateczna.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: DM, DE i PS
- Kontakt:
Dziękuję bardzo za twoją odpowiedź, ja tą informację o konieczności powiadamiania nas o zaległościach wysłałam już wcześniej. Więc po prostu chyba wyślę same listy, jest tam wszystko wyszczególnione a jednocześnie chyba nie zawiera informacji, które nie powinny być udostępniane.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: KDR, DM
- Kontakt:
My też powiadamialiśmy tylko była to dokładnie taka inf:Zuzannaxx pisze: 07 lip 2021, 14:33 Dziękuję bardzo za twoją odpowiedź, ja tą informację o konieczności powiadamiania nas o zaległościach wysłałam już wcześniej. Więc po prostu chyba wyślę same listy, jest tam wszystko wyszczególnione a jednocześnie chyba nie zawiera informacji, które nie powinny być udostępniane.
Jednocześnie przypominamy o obowiązku niezwłocznego zawiadomienia organu przyznającego dodatek mieszkaniowy o występowaniu zaległości w opłatach należności za zajmowany lokal mieszkalny zgodnie z art. 8 ust. 4 ustawy z dnia 21 czerwca 2001r. o dodatkach mieszkaniowych (Dz. U. Nr 71, poz. 734 ze zm.).Informację dotyczącą osób zalegających z opłatami prosimy nadsyłać w terminie do 5 – go każdego miesiąca.
Obecne pismo trochę długie, może z czasem opracujemy coś krótszego, narazie póki co mamy takie.
-
- Referent
- Zajmuję się: DM i DE
- Kontakt:
Ja będę wysyłał tylko listy wypłat do zarządców ponieważ moje listy zawierają te dane o których mówi ustawa czyli: wysokość przyznanego dodatku, imię i nazwisko osoby która go dostała i okres na jaki został przyznany
Nie ma sensu dublować jakimiś dodatkowymi informacjami itp. Na dole listy mam podobny dopisek jak piszecie wyżej.

-
- Referent
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
Witam.
tak się zastanawiam decyzji które były robione w czerwcu nie przekazujecie zarządcy? Sadziłam ze te które Bendą opracowywane dopiero na nowej ustawie nie przekazujemy.hmm
tak się zastanawiam decyzji które były robione w czerwcu nie przekazujecie zarządcy? Sadziłam ze te które Bendą opracowywane dopiero na nowej ustawie nie przekazujemy.hmm
-
- Referent
- Zajmuję się: DM i DE
- Kontakt:
Oczywiście wnioski złożone w czerwcu rozpatrujesz na starych zasadach i decyzje wysyłasz po staremu.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ps,dm,de
- Kontakt:
Fantomas, wnioski złożone w czerwcu na starych zasadach, tzn. cena 1kWh nadal z obliczeń z FV od strony tak? Czy już z Informacji Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki? Gubię się... 

-
- Referent
- Zajmuję się: dod.mieszkaniowe,stypendia szkolne, KDR
- Kontakt:
Wprawdzie ja nie Fantomas ale odpowiem: tak, jeśli rozpatrujesz wniosek z czerwca to wszystko po staremu, cena 1 kWh z f-ry.mała czarna pisze: 13 lip 2021, 19:41 Fantomas, wnioski złożone w czerwcu na starych zasadach, tzn. cena 1kWh nadal z obliczeń z FV od strony tak? Czy już z Informacji Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki? Gubię się...![]()
Oprócz Co teraz wysłać do zarządcy? - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
ryczałt
przelewy DM i wykaz
decyzja jeszcze do czerwca
Wzór decyzji od lipca
Dochody- co w takiej sytuacji
Dopłata do czynszu- dodatek mieszkaniowy
Problem w Sygnity
decyzja zus
chepos
Ryczałt od marca 2021
Gospodarstwo rolne
wnioskodawca w areszcie
Miesięczne listy wypłat
wezwanie z art. 64 par.2 czy 7 ust. 13 ustawy DM?
JAKI dokument - dom prywaty
Umorzenie postępowania - śmierć wnioskodawcy