co zamiast RMUA do ośw. przy dodatku wychowaw. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 14 kwie 2015, 12:04

RMUA już nie ma. Zgodnie z rozporządzeniem § 3 pkt 2 i 3 osoba ubiegająca się o przyznanie dodatku.... urlopu wychowawczego do wniosku przedkłada
2) zaświadczenie organu emerytalno-rentowego albo oświadczenie, że osoba ubiegająca się jest zgłoszona do ubezpieczeń społecznych − w przypadku gdy osoba podlega obowiązkowi ubezpieczenia społecznego; wzór oświadczenia jest określony
w załączniku nr 11 do rozporządzenia;
3) imienny raport miesięczny osoby ubezpieczonej potwierdzający odprowadzanie składek na ubezpieczenia społeczne, z miesiąca poprzedzającego miesiąc złożenia wniosku o dodatek, w przypadku złożenia oświadczenia, o którym mowa w pkt 2;

Skąd ten imienny raport? Klientki mi mówią że pracodawcy nie chcą tego wystawiać bo tego już nie ma?
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 10:14
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2015, 12:09

RMUA jest. Na pisemny wniosek pracownika pracodawca jest zobowiązany taki dokument wydać . Trzeba tylko znaleźć odpowiednią ikonkę w ustawieniach programu płatnik rozliczającego składki ZUS.
ojeje

Napisano: 14 kwie 2015, 12:56

OBECNIE JEST INFORMACJA MIESIĘCZNA DLA OSOBY UBEZPIECZONEJ. GENERALNIE JEST TO TO SAMO CO RMUA TYLKO POD INNĄ NAZWĄ.
KASIAAA

Napisano: 14 kwie 2015, 13:51

właśnie już uzyskałam informację. Podzwoniłam troszkę i jest tak jak pisze Kasiaaa. RMUA nie ma, ale jest informacja m-czna dla osoby ubezpieczonej. Dzięki
Jest jeszcze druga opcja, nie musi załączać informacji jeśli przyniesie zaświadczenie z ZUS.
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 10:14
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x