ale decyzja odmowna ponieważ ?anetaaaa pisze:Sytuacja wygląda następująco. Wnioskodawczyni ma przyznane 500+ do 31.05.2021 r. Dzwoni do Ośrodka i informuje, że chciałaby złożyć wniosek i uzyskać decyzję odmowną, ponieważ przebywa z całą rodziną za granicą . W trakcie rozmowy informuje, że za granicą przebywają od września 2020 r. Miała wysłać mailową stosowne oświadczenie. Niestety do dnia dzisiejszego to nie nastąpiło. Jak mamy dochodzić NP świadczeń?
a co Ci to da, że wyślesz do wojewodowy - odeślą Ci to, że masz ustalić wymagane dane, adresy, miejsce i od kiedy są za granicąanetaaaa pisze: ↑31 maja 2021, 10:28Zastanawiam się aby wysłać tej Pani wezwanie w celu złożenia oświadczenia. Jeśli ta Pani dalej nie skontaktuje się z Ośrodkiem, to myślę aby wysłać dokumentacje do UW i dołączyć adnotacje urzędową z przeprowadzonej wcześniej rozmowy telefonicznej z tą Panią. Czy dobrze myślę? Bubek proszę o pomoc![]()
Niestety nie mam żadnych informacji. Podczas rozmowy telefonicznej Pani poinformowała mnie, iż od września przebywa za granicą. Gdy kazałam dosłać jej stosowne oświadczenie to zaczęła pytać jak ja jej udowodnie, iż ona przebywa tam od wrześniajasiak pisze: ↑31 maja 2021, 11:41ale decyzja odmowna ponieważ ?anetaaaa pisze:Sytuacja wygląda następująco. Wnioskodawczyni ma przyznane 500+ do 31.05.2021 r. Dzwoni do Ośrodka i informuje, że chciałaby złożyć wniosek i uzyskać decyzję odmowną, ponieważ przebywa z całą rodziną za granicą . W trakcie rozmowy informuje, że za granicą przebywają od września 2020 r. Miała wysłać mailową stosowne oświadczenie. Niestety do dnia dzisiejszego to nie nastąpiło. Jak mamy dochodzić NP świadczeń?
wiem, że u nas niektórzy składali na rodzinne, żeby dostać decyzję odmowną - Niemcy chyba tego żądały, z tego co pamiętam
w tej sytuacji uchylenie prawa a nie odmowa - do tego sprawa do wojewody, czy i od kiedy koordynacja, wtedy powinien wydać decyzję o zwrocie i pobiorą z świadczeń zagranicznych tak w skrócie
ale rozumiem, że na chwilę obecną nie posiadasz żadnych danych adresowych rodziny, która przebywa za granicą ? oświadczenia do koordynacji ? miejsce zatrudnienia tam, od kiedy ?