Co zrobić???? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 31 maja 2021, 8:06

Sytuacja wygląda następująco. Wnioskodawczyni ma przyznane 500+ do 31.05.2021 r. Dzwoni do Ośrodka i informuje, że chciałaby złożyć wniosek i uzyskać decyzję odmowną, ponieważ przebywa z całą rodziną za granicą . W trakcie rozmowy informuje, że za granicą przebywają od września 2020 r. Miała wysłać mailową stosowne oświadczenie. Niestety do dnia dzisiejszego to nie nastąpiło. Jak mamy dochodzić NP świadczeń?
anetaaaa
Stażysta
Od: 23 lip 2019, 8:27
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 31 maja 2021, 8:28

U nas podobna sytuacja, z tym że Pani była na wakacjach w Polsce i łaskawie się pojawiła, właśnie żeby zrezygnować ze świadczenia.
My wysłaliśmy dokumenty do Wojewody z zapytaniem czy zachodzi koordynacja, odpisali, że zachodzi, jak się udało dodzwonić do nich z zapytaniem co dalej (bo też nie przyszło nic więcej,oprócz tego pisma),dowiedziałam się, ze mam czekać, oni wystawią decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach.
ryba1
Praktykant
Od: 12 lip 2016, 13:11
Zajmuję się: DM/DE/ST/DS/ŚW

Napisano: 31 maja 2021, 8:58

również przebywali całą rodziną za granicą?
anetaaaa
Stażysta

Napisano: 31 maja 2021, 9:50

matka i dziecko za granicą, ojciec sam w Polsce, ale ojciec ma ustanowione alimenty na dziecko
ryba1
Praktykant

Napisano: 31 maja 2021, 10:28

Zastanawiam się aby wysłać tej Pani wezwanie w celu złożenia oświadczenia. Jeśli ta Pani dalej nie skontaktuje się z Ośrodkiem, to myślę aby wysłać dokumentacje do UW i dołączyć adnotacje urzędową z przeprowadzonej wcześniej rozmowy telefonicznej z tą Panią. Czy dobrze myślę? Bubek proszę o pomoc ;)
anetaaaa
Stażysta

Napisano: 31 maja 2021, 10:49

Koordynacji tu raczej nie będzie (wszyscy poza RP), więc moim zdaniem powinno się spisać notatkę z rozmowy tel. + wezwać do złożenia wyjaśnień na piśmie, żeby była podkładka i wtedy po prostu decyzja NP. Do UW bym nie wysyłał, bo ustalą brak koordynacji, ale można próbować się jeszcze skontaktować ze swoim UW, bo każde województwo robi trochę po swojemu i czasami niektóre odpowiedzi i sposoby działania zaskakują. W moim województwie koordynacji by nie było i co do zasady być nie powinno, jeśli wszyscy są poza RP.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2021, 10:51 przez bubek, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.kasarodziny.pl/
bubek
Podinspektor
Od: 26 lis 2018, 20:53
Zajmuję się: koordynacja
Strona WWW: https://www.kasarodziny.pl

Napisano: 31 maja 2021, 10:50

może na podstawie art. 23 ust. 1a ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci wezwanie do złożenia wyjaśnień?
ryba1
Praktykant

Napisano: 31 maja 2021, 11:41

anetaaaa pisze:Sytuacja wygląda następująco. Wnioskodawczyni ma przyznane 500+ do 31.05.2021 r. Dzwoni do Ośrodka i informuje, że chciałaby złożyć wniosek i uzyskać decyzję odmowną, ponieważ przebywa z całą rodziną za granicą . W trakcie rozmowy informuje, że za granicą przebywają od września 2020 r. Miała wysłać mailową stosowne oświadczenie. Niestety do dnia dzisiejszego to nie nastąpiło. Jak mamy dochodzić NP świadczeń?
ale decyzja odmowna ponieważ ?
wiem, że u nas niektórzy składali na rodzinne, żeby dostać decyzję odmowną - Niemcy chyba tego żądały, z tego co pamiętam
w tej sytuacji uchylenie prawa a nie odmowa - do tego sprawa do wojewody, czy i od kiedy koordynacja, wtedy powinien wydać decyzję o zwrocie i pobiorą z świadczeń zagranicznych tak w skrócie
ale rozumiem, że na chwilę obecną nie posiadasz żadnych danych adresowych rodziny, która przebywa za granicą ? oświadczenia do koordynacji ? miejsce zatrudnienia tam, od kiedy ?
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 31 maja 2021, 11:44

anetaaaa pisze:
31 maja 2021, 10:28
Zastanawiam się aby wysłać tej Pani wezwanie w celu złożenia oświadczenia. Jeśli ta Pani dalej nie skontaktuje się z Ośrodkiem, to myślę aby wysłać dokumentacje do UW i dołączyć adnotacje urzędową z przeprowadzonej wcześniej rozmowy telefonicznej z tą Panią. Czy dobrze myślę? Bubek proszę o pomoc ;)
a co Ci to da, że wyślesz do wojewodowy - odeślą Ci to, że masz ustalić wymagane dane, adresy, miejsce i od kiedy są za granicą
ślij wezwanie - może ktoś odbierze ....,
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 31 maja 2021, 12:02

jasiak pisze:
31 maja 2021, 11:41
anetaaaa pisze:Sytuacja wygląda następująco. Wnioskodawczyni ma przyznane 500+ do 31.05.2021 r. Dzwoni do Ośrodka i informuje, że chciałaby złożyć wniosek i uzyskać decyzję odmowną, ponieważ przebywa z całą rodziną za granicą . W trakcie rozmowy informuje, że za granicą przebywają od września 2020 r. Miała wysłać mailową stosowne oświadczenie. Niestety do dnia dzisiejszego to nie nastąpiło. Jak mamy dochodzić NP świadczeń?
ale decyzja odmowna ponieważ ?
wiem, że u nas niektórzy składali na rodzinne, żeby dostać decyzję odmowną - Niemcy chyba tego żądały, z tego co pamiętam
w tej sytuacji uchylenie prawa a nie odmowa - do tego sprawa do wojewody, czy i od kiedy koordynacja, wtedy powinien wydać decyzję o zwrocie i pobiorą z świadczeń zagranicznych tak w skrócie
ale rozumiem, że na chwilę obecną nie posiadasz żadnych danych adresowych rodziny, która przebywa za granicą ? oświadczenia do koordynacji ? miejsce zatrudnienia tam, od kiedy ?
Niestety nie mam żadnych informacji. Podczas rozmowy telefonicznej Pani poinformowała mnie, iż od września przebywa za granicą. Gdy kazałam dosłać jej stosowne oświadczenie to zaczęła pytać jak ja jej udowodnie, iż ona przebywa tam od września :D ciężka baba do dogadania...
anetaaaa
Stażysta

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x