Co zrobić by nie składali wniosków - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 05 paź 2022, 11:38

Knapa pisze:Nie ma dnia, bez wniosku Pani pochodzącej z Ukrainy + np. 2 dzieci lub więcej. Właścicielowi jeszcze przysługuje 40 zł finansowania, ona pobiera 500+, nie pracuje - to z czego media i wydatki + inne koszty ??? :(
Myślałam, że masz taki przypadek.
młoda

Napisano: 05 paź 2022, 11:55

młoda pisze:
05 paź 2022, 11:38
Knapa pisze:Nie ma dnia, bez wniosku Pani pochodzącej z Ukrainy + np. 2 dzieci lub więcej. Właścicielowi jeszcze przysługuje 40 zł finansowania, ona pobiera 500+, nie pracuje - to z czego media i wydatki + inne koszty ??? :(
Myślałam, że masz taki przypadek.
zaraz będę miała bo od poniedziałku już były 3 Panie po klp dokumentów :)
Knapa
Starszy referent
Od: 24 kwie 2019, 10:08
Zajmuję się: Dm

Napisano: 06 paź 2022, 11:28

"Możesz opisać przebieg wywiadu, na co zwracasz uwagę szczególnie, nie byłam jeszcze nie było potrzeby i chciałam wiedzieć na co zwrócić uwagę, bo teraz składa dużo Ukrainek wnioski = nie pracują wynajmują domki prywatne, 500+ ; stoją Lexusy, ale nigdzie nie pracuje i ma 3 dzieci !!!"

Na wywiady chodzę głównie gdy dochody jakie wykazują nie pokrywają wydatków na mieszkanie i na życie. Ostatnio miałam dwa przypadki że rodziny podały np. 0 dochodu przy wynajmowaniu mieszkania odstępne 500 zł + do spółdzielni 700 zł. Jedna rodzina odmówiła wywiadu. Nawet do mieszkania nie wpuścili, ale na fb widać dlaczego : rasowe zwierzęta, wycieczki 3 razy do roku (krajowe i zagraniczne) oraz chwalili się budową domu w innej miejscowości :D
Druga rodzina wpuściła: mieszkanie małe, skromnie urządzone, pan przyznał się że pracuje dorywczo i żyją z pomocy społecznej. Na wywiadach zwracam uwagę jak ktoś mieszka - meble, wyposażenie, czy jest dużo sprzętu elektronicznego np. dobre telefony, komputery, zwracam uwagę na markowe ubrania i zadaję pytania. Bo jestem ciekawa jak za takie małe dochody można żyć na takim wysokim standardzie, bo ja chyba nieporadna jestem życiowo ;)
wdech
Praktykant
Od: 15 wrz 2017, 9:10
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 10 paź 2022, 12:42

wdech pisze:
06 paź 2022, 11:28
"Możesz opisać przebieg wywiadu, na co zwracasz uwagę szczególnie, nie byłam jeszcze nie było potrzeby i chciałam wiedzieć na co zwrócić uwagę, bo teraz składa dużo Ukrainek wnioski = nie pracują wynajmują domki prywatne, 500+ ; stoją Lexusy, ale nigdzie nie pracuje i ma 3 dzieci !!!"

Na wywiady chodzę głównie gdy dochody jakie wykazują nie pokrywają wydatków na mieszkanie i na życie. Ostatnio miałam dwa przypadki że rodziny podały np. 0 dochodu przy wynajmowaniu mieszkania odstępne 500 zł + do spółdzielni 700 zł. Jedna rodzina odmówiła wywiadu. Nawet do mieszkania nie wpuścili, ale na fb widać dlaczego : rasowe zwierzęta, wycieczki 3 razy do roku (krajowe i zagraniczne) oraz chwalili się budową domu w innej miejscowości :D
Druga rodzina wpuściła: mieszkanie małe, skromnie urządzone, pan przyznał się że pracuje dorywczo i żyją z pomocy społecznej. Na wywiadach zwracam uwagę jak ktoś mieszka - meble, wyposażenie, czy jest dużo sprzętu elektronicznego np. dobre telefony, komputery, zwracam uwagę na markowe ubrania i zadaję pytania. Bo jestem ciekawa jak za takie małe dochody można żyć na takim wysokim standardzie, bo ja chyba nieporadna jestem życiowo ;)
Wdech jestes pracownikiem socjalnym co ma tez dodatki meiszkNIOwe , ze mozesz na wywiady chodzic?
Czy masz kochana moze wzór odmowy ze wzgledu na nizszy dodatek od minimalnego?
muusia
Starszy referent
Od: 14 wrz 2017, 9:44
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 26 paź 2022, 12:25

Jak się księgowości nie podoba, może się zwrócić do radnych żeby ustali niższą stawkę gminną za metr, do tego tańsze śmieci ;) wtedy będzie mniej kasy z budżetu na dodatki mieszkaniowe.., potem warto zwrócić się do Rady Ministrów o takie zwiększenie najniższej krajowej żeby nikt się nie łapał..., a do tego wiadomo nieprzyjemny wywiad tak żeby sąsiedzi wiedzieli że baba z OPS przyszła i sprawa rozwiązana :lol:
esko
Stażysta
Od: 02 cze 2017, 13:57
Zajmuję się: PS, DM, DE, ŚW, DS

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x