co zrobić jak Pani oszukuje - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 24 lut 2020, 15:21

pani do fa i śr podaje do składu rodziny siebie i dzieci. z kolei do stypendiów i do pomocy społecznej w składzie rodziny występuje ojciec tych dzieci, czyli dłużnik.faktycznie to wygląda to tak, że oczywiście mieszkają razem. jak ukrócić ten proceder, co możemy zrobić?
Bk
Ewasjana
Podinspektor
Od: 24 mar 2015, 11:00
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 25 lut 2020, 8:03

"z kolei do stypendiów i do pomocy społecznej w składzie rodziny występuje ojciec tych dzieci"
Jaki tu widzisz problem ?? Masz informację w urzędzie i pewnie jeszcze potwierdzoną wywiadem pracownika socjalnego. Weź notatkę pracownika socjalnego i wzywasz do wyjaśnień przynajmniej przy SR bo przy FA jest zapis, że dłużnika się nie liczy.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 25 lut 2020, 9:11

Ale skoro jest dłużnikiem w FA to musi mieć od gościa alimenty, więc do ŚR nie musi go wpisywać (inna definicja rodziny)
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 25 lut 2020, 9:18

osobie samotnie wychowującej dziecko - oznacza to pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną, chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem;

Pani nie spełnia definicji samotnej więc jak dla mnie podaje Pana do struktury.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 25 lut 2020, 9:39

w fa i sr go nie ma. ok. ale co teraz jak jest w stypendiach i pomocy społecznej, czy nie należy tego weryfikować?
Bk
Ewasjana
Podinspektor

Napisano: 24 kwie 2020, 8:45

doradźcie, bo kierowniczka mnie nagli, żeby to zweryfikować :)
Bk
Ewasjana
Podinspektor

Napisano: 24 kwie 2020, 8:54

w fa - skoro jest dłuznikiem alimentacyjnych w stosunku do dzieci tej kobiety - w składzie rodziny nie może być, bo wyklucza go definicja rodziny, natomiast w świadczeniach rodzinnych , skoro kobieta wychowuje dzieci wspólnie z nim (co potwierdzaja wywiady środowiskowe na potrzeby swiadczen z pomocy społecznej) to powinien być w składzie rodziny - ja bym jej "nie pozwoliła" go we wniosku do rodzinnego nie wpisać :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 24 kwie 2020, 9:04

ok. dobra. tylko moja kierowniczka nie może się z zgodzić z tym, że ta pani ze wszystkiego korzysta, że ja czegoś nie powinnam jej dać, bo przecież dożywiamy dzieci w szkole, stypendia sr i fa. on i tak jest bez dochodu a skład rodziny nic w tej sytuacji nie zmieni
Bk
Ewasjana
Podinspektor

Napisano: 24 kwie 2020, 9:35

no to twoja kierowniczka chyba z profesją się pomyliła :) Ty ( w sensie świadczeń rodzinnych, 500+ i funduszu) dajesz co im przysługuje, a w pomocy społecznej pracownik socjalny prowadzący rodzinę niech się spręży i "goni" darmozjada do roboty :D (jeśli korzysta ze świadczeń pomocy społecznej), a jak nie korzysta, to twoja kierowniczka może co najwyżej sama mu zabrać, ale poradź jej wtedy,żeby kominiarkę założyła
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem