Co zrobić z dłużnikiem???? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 30 lis 2015, 9:13

Witam...

Mam dłużnika, który ubiega się o zwrot prawa jazdy. płacił te 6 miesięcy i muszę z nim przeprowadzić wywiad i odebrać oświadczenia majątkowe żeby wysłać wniosek o zwrot prawo jazdfy dłuznika. Problem polega na tym, że dłużnik ten pozostaje w związku małżeńskim z rolnikiem, prowadzi z nim gospodarstwo domowe i pomaga w tym gospodarstwie żonie. Mają rozdzielność majątkową. Dłużnik oświadczył, że nie jest zarejestrowany w KRUS-ie ani PUP i Zona go nie zarejestruje w KRUSie bo nie mają kasy na płacenie składek. Co powinnam zrobić??? Proszę podpowiedzcie bo jestem nowa i nie wiem co mam zrobić z tym dłużnikiem... a przecież przeporowadzając z nim wywiad alimentacyjny musi być on zarejestrowany....
Gość

Napisano: 30 lis 2015, 10:25

Dłużnik może się zarejestrować w urzędzie pracy jako osoba poszukująca pracy. Urzędy pracy rejestrują nawet rolników jako poszukujących pracy. A w ustawie masz, że ma się zarejestrować jako bezrobotny lub poszukujący pracy.
A czy dłużnik spłacił całość zadłużenia? Bo powinien wszystko spłacić, żebyś mu "oddała" prawo jazdy... chyba, że coś się zmieniło w tych przepisach a ja nie wiem....
lucynamops

Napisano: 30 lis 2015, 10:34

Może się zarejerstrować w PUP jako poszukujący pracy nawet wtedy gdy jest małżonkiem rolnika i pomaga mu w gospodarstwie?
Gość

Napisano: 30 lis 2015, 10:38

myślę podobnie z tym PUP , że może i płacić całości nie musi tylko 6 miesięcy minimum 50% zasądzonych alimentów
iksińska

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x