co zrobić z funduszem jesli koordynacja - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 10 mar 2014, 11:33

podpowiedzcie, Pani ma ZR i FA przyznany i sama jedzie za granice dzieci zostają ZR uchylam Na wniosek , a co z FA nie podlegą koordynacji a świadczenia są przyznane na dzieci?
~nowa

Napisano: 14 mar 2014, 15:42

Mam właśnie ten sam problem. Dodatkowo wierzycielka zameldowała się za granicą. Dzieci pozostają pod opieką babci. Rodzinne wiadomo, ale co z FA. Jedna córka jest pełnoletnia.
~KASIA

Napisano: 14 mar 2014, 15:44

Dochód uzyskany matki.
~Aneta

Napisano: 14 mar 2014, 15:49

córka pełnoletnia może brać sama na siebie tylko problem z udokumentowaniem dochodów matki, która jest za granicą
no i ja bym odmówiła matce fa art. 1a ust. 2
~Aneta

Napisano: 14 mar 2014, 15:57

Też tak myślałam. Pełnoletnia bierze sama na siebie (o ile dochód nie przekroczy). Zaś niepełnoletniej wstrzymać.
~KASIA

Napisano: 14 mar 2014, 16:17

a jeśli matka oświadczy że przekazuje babci otrzymane świadczenia z FA na młodsze dziecko które mieszka w Polsca to może pobierać dalej (jeśli z uzyskanym dochodem się oczywiście kwalifikuje)???? art 1 a ust 2 mówi że \"przysługuje osobom...\" hmmmm.... wierzycielce czy osobie uprawnionej przebywającej w Polsce
~marta

Napisano: 20 mar 2014, 16:53

Mam podbite notarialnie oświadczenie matki, iż dzieci pozostają w Polsce pod opieką babci. Podpisała mi również pełnomocnictwo i upoważnienie w/w babci do występowania w postępowaniach oraz pobierania świadczeń. Czy myślicie, że to wystarczy aby nadal wypłacać (oczywiście jeśli dochód nie przekroczy).
~KASIA

Napisano: 20 mar 2014, 17:26

wcześniej próbowaliśmy uchylać jeżeli matka wyjeżdzała
a teraz jeżeli osoby uprawnione zostają w Polsce to sprawdzamy tylko dochód uzyskany

no bo jak to będzie wyglądało ten przypadek doskonale to obrazuje - jedna pełnoletnia będzie miała przyznane a drugiej niepełnoletniej odmówisz z uwagi na wyjazd matki?
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2014, 10:46

fundusz nie poidlega koordynacji trzeba tylko spr. dochód czy nie przekracza 725 na osobe
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2014, 11:13

ŚR uchylone z powodu wyjazdu za granicę i ubiegania się o to świadczenie właśnie na granicą? Wezwałabym panią o przedstawienie zaświadczenie o nie pob8ieraniu ŚR za granicą w przeciwnym wypadku zgodnie z art. 24 pkt 1 i myślę,że zniana decyzji.
~JAGA

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x