Córka-nie chcę płacić pomóżcie. - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 23 paź 2009, 12:20

Witam, prosze o pomoc. Mój ojciec przebywa w DPS ( ojciec który opuścił nas kiedy miałam 2 latka , alkoholik, nigdy nie płacił alimentów itd., ). kilkakrotnie były przeprowadzane wywiady alimentacyjne ze mna jednakże nigdy nie płaciłam za jego pobyt bo mało zarabiałam. Teraz znalazłam bdb pracę zarabiam około 2 tysiace i ops domaga się podpisania umowy z nimi i płacenie za dps ojca inaczej grożą mi skierowaniem sprawy do sądu. Proszę powiedzcie mi jak mogę wybrnąc z tej sytuacji nie będę płacic za tego człowieka, nigdy go nie interesowałam nawet go nie widziałam i nie chcę widzieć. Tylko proszę nie oceniajcie mnie . Zuzanna
~zuzia

Napisano: 23 paź 2009, 12:39

Zuzia napisz coś wiecej z kim mieszkasz jakie masz wydatki bo to jest bardzo ważne
~majka

Napisano: 23 paź 2009, 12:45

Kategorycznie odmawiaj, niczego nie podpisuj!!!

ops ma prawo wnieść sprawę do sądu, ale sąd nie musi rozstrzygać na korzyść ośrodka.

https://www.ops.pl/forum.php?page=&cmd=s ... ategory=28
~zzz

Napisano: 25 mar 2010, 22:43

Nie ma umowy nie ma opłaty!?
~miki

Napisano: 26 mar 2010, 16:50

Pracuję w pomocy dość długo i powinnam stać na granicy prawa ,ale bierze mnie jak ojciec przez całe życie nie interesuje się swoimi dziećmi a na starość wyciaga rekę po pomoc.
~Iza

Napisano: 27 mar 2010, 14:53

Bardzo dobra praca za 2 tyś.??????????Chyba \"zjadłaś\" \"jedynkę\" przed \"2\" lub \"zero\" za \"2\"
~Janek

Napisano: 29 mar 2010, 13:50

Janek a co cię tak śmieszą te zarobki.
~Iza

Napisano: 02 kwie 2010, 12:29

a czy ten Pan ma inne dzieci? Ty zarabiasz 2 tys. ale sama prowadzisz gospodarstwo domowe ?
~emilia

Napisano: 04 gru 2017, 13:09

Postępowanie zgodne:
- jesteś córka więc jesteś zobowiązana do alimentacji
- posiadasz dochód więc możesz alimentować jakąś kwotę
- nie zgadasz się na zawarcie umowy to Ośrodek nie może obciążyć Cię opłatami
- jednak wówczas Ośrodek ma obowiązek skierować sprawę o alimentację do Sądu = a do decyzji Sądu w drodze ustaleń będzie czy zostaniesz zobowiązana / albo i nie do alimentowania na rzecz ojca - tego nie rozstrzyga Ośrodek tylko Sąd.
forumowiczek
Stażysta
Od: 11 kwie 2016, 10:24
Zajmuję się:

Napisano: 05 gru 2017, 11:58

A może u tej Pani znajdzie zastosowanie art.64a ustawy o pomocy społecznej.
ttt
Podinspektor
Od: 10 paź 2017, 10:58
Zajmuję się: pomoc społeczna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x