Witam, prosze o pomoc. Mój ojciec przebywa w DPS ( ojciec który opuścił nas kiedy miałam 2 latka , alkoholik, nigdy nie płacił alimentów itd., ). kilkakrotnie były przeprowadzane wywiady alimentacyjne ze mna jednakże nigdy nie płaciłam za jego pobyt bo mało zarabiałam. Teraz znalazłam bdb pracę zarabiam około 2 tysiace i ops domaga się podpisania umowy z nimi i płacenie za dps ojca inaczej grożą mi skierowaniem sprawy do sądu. Proszę powiedzcie mi jak mogę wybrnąc z tej sytuacji nie będę płacic za tego człowieka, nigdy go nie interesowałam nawet go nie widziałam i nie chcę widzieć. Tylko proszę nie oceniajcie mnie . Zuzanna
Pracuję w pomocy dość długo i powinnam stać na granicy prawa ,ale bierze mnie jak ojciec przez całe życie nie interesuje się swoimi dziećmi a na starość wyciaga rekę po pomoc.
Postępowanie zgodne:
- jesteś córka więc jesteś zobowiązana do alimentacji
- posiadasz dochód więc możesz alimentować jakąś kwotę
- nie zgadasz się na zawarcie umowy to Ośrodek nie może obciążyć Cię opłatami
- jednak wówczas Ośrodek ma obowiązek skierować sprawę o alimentację do Sądu = a do decyzji Sądu w drodze ustaleń będzie czy zostaniesz zobowiązana / albo i nie do alimentowania na rzecz ojca - tego nie rozstrzyga Ośrodek tylko Sąd.