Coś mi świta ale nie wiem czy dobrze - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 31 lip 2023, 12:00

powiedzcie proszę jak to jest z dochodem z gospodarstwa bo coś mi świta ale nie wiem czy dobrze.
Rodzina ma gospodarstwo rolne dosyć dużo ha przeliczeniowych ale to jest wydzierżawione ( nie wiem jeszcze w jakich celach i czy jest coś na ten temat w akcie notarialnym) ale właściciel gospodarstwa ma rente chorobową tylko nie wiem kiedy ją nabył czy dużo wcześniej przed oddaniem pola w dzierżawę czy akurat w tym okresie. A druga sprawa jest taka że pole jest wydzierżawione synowi, coś mi świta że żeby nie liczyć dochodów z gopodarstwa powinna być to dzierżawa dla osoby niespokrewnionej czy się mi coś pomyliło ? dodam że chodzi tu o dochód do czystego powietrza .
Ktoś coś kojarzy więcej ?
Ania12
Referent
Od: 19 kwie 2017, 12:53
Zajmuję się: bezrobotna

Napisano: 31 lip 2023, 14:23

Znalazłam post z 2018 r napisany przez Noteev który napisał:
"Tylko wtedy, gdy umowa
- zawarta jest z osobą niespokrewnioną,
- na 10 lat,
- zgłoszona do ewidencji gruntów,
- w zamian za emeryturę lub rentę KRUS - wydzierżawiającemu dochodu z gospodarstwa nie liczysz"

Czy to dalej jest aktualne ?
Ania12
Referent

Napisano: 31 lip 2023, 14:30

z czego to wynika, czy te przesłanki należy spełnić łącznie ? czy np wystarczy że osoba otrzymała w zamian za dziarżawę świadczenie z KRUS ?
bo moja osoba jest spokrewniona i to w pierwszej linii
Ania12
Referent

Napisano: 31 lip 2023, 15:10

Wynika to z ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników
GOPS-ik1
Referent
Od: 13 mar 2017, 11:12
Zajmuję się: ŚW SR

Napisano: 01 sie 2023, 8:29

pamięta ktoś może który art to dokładnie określa ?
Ania12
Referent

Napisano: 01 sie 2023, 8:42

czy to ten artykuł ?
Art. 28 .....
4. Uznaje się, że rencista zaprzestał prowadzenia działalności rolniczej, jeżeli ani on, ani jego małżonek nie jest właścicielem (współwłaścicielem) lub posiadaczem gospodarstwa rolnego w rozumieniu przepisów o podatku rolnym i nie prowadzi działu specjalnego, nie uwzględniając:
1) gruntów wydzierżawionych, na podstawie umowy pisemnej zawartej - w przypadku renty stałej - co najmniej na 10 lat, a w przypadku renty okresowej - na okres wskazany w decyzji Prezesa Kasy o przyznaniu tej renty, której zawarcie potwierdził wójt, właściwy ze względu na miejsce położenia przedmiotu dzierżawy, osobie niebędącej:
a) małżonkiem rencisty,
b) osobą pozostającą z rencistą we wspólnym gospodarstwie domowym,
c) małżonkiem osoby, o której mowa w lit. b;
2) gruntów trwale wyłączonych z produkcji rolniczej na podstawie odrębnych przepisów, w tym zalesionych gruntów rolnych;
3) gruntów i działów specjalnych należących do małżonka, z którym rencista zawarł związek małżeński po ustaleniu prawa do renty rolniczej z ubezpieczenia;
4) własności (udziału we współwłasności) nieustalonej odpowiednimi dokumentami urzędowymi, jeżeli grunty będące przedmiotem tej własności (współwłasności) nie znajdują się w posiadaniu rolnika lub jego małżonka.
Ania12
Referent

Napisano: 01 sie 2023, 8:48

po 14.06.2022 zmieniły się przepisy i może wydzierżawić synowi jeśli nie pozostaje z rencistą we wspólnym gospodarstwie domowym
k.kika
Stażysta
Od: 26 cze 2017, 11:36
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 01 sie 2023, 8:53

właśnie wnioskodawca nie wpisał syna który przejął gospodarstwo do swojego składu rodziny i deklaruje że nie zamieszkują razem
Ania12
Referent

Napisano: 01 sie 2023, 8:56

podsumowując, mam sprawdzić czy umowa dzierżawy była zawarta w oparciu o przepisy wynikające z ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników czyli:
musi być zawarta przed notariuszem lub wójtem ( nie może być spisana na kartce między stronami )
musi być zawarta na okres 10 lat
mogą być to osoby spokrewnione ale nie mogą być we wspólnym gospodarstwie domowy
a czy musi być zapis w tej umowie że ktoś w zamian za to otrzymał rentę ?
Ania12
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x