Coś mi świta ale nie wiem czy dobrze
-
- Referent
- Zajmuję się: bezrobotna
- Kontakt:
Coś mi świta ale nie wiem czy dobrze
powiedzcie proszę jak to jest z dochodem z gospodarstwa bo coś mi świta ale nie wiem czy dobrze.
Rodzina ma gospodarstwo rolne dosyć dużo ha przeliczeniowych ale to jest wydzierżawione ( nie wiem jeszcze w jakich celach i czy jest coś na ten temat w akcie notarialnym) ale właściciel gospodarstwa ma rente chorobową tylko nie wiem kiedy ją nabył czy dużo wcześniej przed oddaniem pola w dzierżawę czy akurat w tym okresie. A druga sprawa jest taka że pole jest wydzierżawione synowi, coś mi świta że żeby nie liczyć dochodów z gopodarstwa powinna być to dzierżawa dla osoby niespokrewnionej czy się mi coś pomyliło ? dodam że chodzi tu o dochód do czystego powietrza .
Ktoś coś kojarzy więcej ?
Rodzina ma gospodarstwo rolne dosyć dużo ha przeliczeniowych ale to jest wydzierżawione ( nie wiem jeszcze w jakich celach i czy jest coś na ten temat w akcie notarialnym) ale właściciel gospodarstwa ma rente chorobową tylko nie wiem kiedy ją nabył czy dużo wcześniej przed oddaniem pola w dzierżawę czy akurat w tym okresie. A druga sprawa jest taka że pole jest wydzierżawione synowi, coś mi świta że żeby nie liczyć dochodów z gopodarstwa powinna być to dzierżawa dla osoby niespokrewnionej czy się mi coś pomyliło ? dodam że chodzi tu o dochód do czystego powietrza .
Ktoś coś kojarzy więcej ?
-
- Referent
- Kontakt:
Re: Coś mi świta ale nie wiem czy dobrze
Znalazłam post z 2018 r napisany przez Noteev który napisał:
"Tylko wtedy, gdy umowa
- zawarta jest z osobą niespokrewnioną,
- na 10 lat,
- zgłoszona do ewidencji gruntów,
- w zamian za emeryturę lub rentę KRUS - wydzierżawiającemu dochodu z gospodarstwa nie liczysz"
Czy to dalej jest aktualne ?
"Tylko wtedy, gdy umowa
- zawarta jest z osobą niespokrewnioną,
- na 10 lat,
- zgłoszona do ewidencji gruntów,
- w zamian za emeryturę lub rentę KRUS - wydzierżawiającemu dochodu z gospodarstwa nie liczysz"
Czy to dalej jest aktualne ?
-
- Referent
- Kontakt:
z czego to wynika, czy te przesłanki należy spełnić łącznie ? czy np wystarczy że osoba otrzymała w zamian za dziarżawę świadczenie z KRUS ?
bo moja osoba jest spokrewniona i to w pierwszej linii
bo moja osoba jest spokrewniona i to w pierwszej linii
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW SR
- Kontakt:
Wynika to z ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników
-
- Referent
- Kontakt:
pamięta ktoś może który art to dokładnie określa ?
-
- Referent
- Kontakt:
czy to ten artykuł ?
Art. 28 .....
4. Uznaje się, że rencista zaprzestał prowadzenia działalności rolniczej, jeżeli ani on, ani jego małżonek nie jest właścicielem (współwłaścicielem) lub posiadaczem gospodarstwa rolnego w rozumieniu przepisów o podatku rolnym i nie prowadzi działu specjalnego, nie uwzględniając:
1) gruntów wydzierżawionych, na podstawie umowy pisemnej zawartej - w przypadku renty stałej - co najmniej na 10 lat, a w przypadku renty okresowej - na okres wskazany w decyzji Prezesa Kasy o przyznaniu tej renty, której zawarcie potwierdził wójt, właściwy ze względu na miejsce położenia przedmiotu dzierżawy, osobie niebędącej:
a) małżonkiem rencisty,
b) osobą pozostającą z rencistą we wspólnym gospodarstwie domowym,
c) małżonkiem osoby, o której mowa w lit. b;
2) gruntów trwale wyłączonych z produkcji rolniczej na podstawie odrębnych przepisów, w tym zalesionych gruntów rolnych;
3) gruntów i działów specjalnych należących do małżonka, z którym rencista zawarł związek małżeński po ustaleniu prawa do renty rolniczej z ubezpieczenia;
4) własności (udziału we współwłasności) nieustalonej odpowiednimi dokumentami urzędowymi, jeżeli grunty będące przedmiotem tej własności (współwłasności) nie znajdują się w posiadaniu rolnika lub jego małżonka.
Art. 28 .....
4. Uznaje się, że rencista zaprzestał prowadzenia działalności rolniczej, jeżeli ani on, ani jego małżonek nie jest właścicielem (współwłaścicielem) lub posiadaczem gospodarstwa rolnego w rozumieniu przepisów o podatku rolnym i nie prowadzi działu specjalnego, nie uwzględniając:
1) gruntów wydzierżawionych, na podstawie umowy pisemnej zawartej - w przypadku renty stałej - co najmniej na 10 lat, a w przypadku renty okresowej - na okres wskazany w decyzji Prezesa Kasy o przyznaniu tej renty, której zawarcie potwierdził wójt, właściwy ze względu na miejsce położenia przedmiotu dzierżawy, osobie niebędącej:
a) małżonkiem rencisty,
b) osobą pozostającą z rencistą we wspólnym gospodarstwie domowym,
c) małżonkiem osoby, o której mowa w lit. b;
2) gruntów trwale wyłączonych z produkcji rolniczej na podstawie odrębnych przepisów, w tym zalesionych gruntów rolnych;
3) gruntów i działów specjalnych należących do małżonka, z którym rencista zawarł związek małżeński po ustaleniu prawa do renty rolniczej z ubezpieczenia;
4) własności (udziału we współwłasności) nieustalonej odpowiednimi dokumentami urzędowymi, jeżeli grunty będące przedmiotem tej własności (współwłasności) nie znajdują się w posiadaniu rolnika lub jego małżonka.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
po 14.06.2022 zmieniły się przepisy i może wydzierżawić synowi jeśli nie pozostaje z rencistą we wspólnym gospodarstwie domowym
-
- Referent
- Kontakt:
właśnie wnioskodawca nie wpisał syna który przejął gospodarstwo do swojego składu rodziny i deklaruje że nie zamieszkują razem
-
- Referent
- Kontakt:
podsumowując, mam sprawdzić czy umowa dzierżawy była zawarta w oparciu o przepisy wynikające z ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników czyli:
musi być zawarta przed notariuszem lub wójtem ( nie może być spisana na kartce między stronami )
musi być zawarta na okres 10 lat
mogą być to osoby spokrewnione ale nie mogą być we wspólnym gospodarstwie domowy
a czy musi być zapis w tej umowie że ktoś w zamian za to otrzymał rentę ?
musi być zawarta przed notariuszem lub wójtem ( nie może być spisana na kartce między stronami )
musi być zawarta na okres 10 lat
mogą być to osoby spokrewnione ale nie mogą być we wspólnym gospodarstwie domowy
a czy musi być zapis w tej umowie że ktoś w zamian za to otrzymał rentę ?
Oprócz Coś mi świta ale nie wiem czy dobrze - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
to co czekacie z przedłużaniem zasiłków?
weryfikacje
ŚP a renta
zaświadczenie czyste powietrze
Dochód za ryczałt
jak postąpić??
zaświadczenie do czystego powietrza.
jaki skład rodziny
usługa KRUS
Zaświadczenie do zakupu węgla
czy wydajecie decyzje uchylające do decyzji covidowej
Metryki spraw - jak robicie?? - Świadczenia rodzinne
Wszczęcie czy notatka
Covidowe przyznanie zasiłku pielęgnacyjnego
matka i 4 dzieci, każde z innym - skład rodziny ;/
Jak u Was interpretujecie datę wydania orzeczenia?