Podpowiedzcie mi proszę, czy mam wystarczające dokumenty do przyznania świadczenia wychowawczego.
Sytuacja taka:
Pan narodowości ukraińskiej, z kartą pobytu na pobyt czasowy z adnotacją „dostęp do rynku pracy”. W 2021r. w Polsce urodziło mu się dziecko, z aktu urodzenie - obywatelstwo ukraińskie. Do elektronicznego wniosku dołączył załączniki: skan aktu urodzenia dziecka i skan swojej karty pobytu. Czy te dokumenty dają podstawę do pozytywnego rozpatrzenia wniosku, czy powinnam może mieć do wglądu oryginały dokumentów? Czy może jeszcze coś powinien mi dostarczyć?
to jest pierwszy wniosek, który mam od cudzoziemca.
Druga sytuacja:
klienci u nas pobierają świadczenie od początku 500+, w dokumentacji z poprzednich lat mam, że matka i córka mają obywatelstwo ukraińskie, były dołączane karty pobytu. W tym roku wpłynął wniosek, na którym wnioskodawca wpisał obywatelstwo polskie, zgadza się to z weryfikacją PESEL. Czy rozpatrujemy wniosek, czy muszą donieść dokumenty potwierdzające polskie obywatelstwo?
W OPS pracuję od października, jednak pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją.