czesne 4000 zł ? - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 07 lis 2016, 9:03

Witam, co mam zrobić w sytuacji, gdy student ma czesne w wysokości 4000 zł, nie pracuje, korzysta z OPS, czyli dochód zerowy (na potwierdzenie mam jego decyzje i rachunki), więc mógłby dostać dofinansowanie do czesnego w pełnej wysokości, ale pojawił się nowy zapis w kierunkach "Wnioskodawcę, który ukończył 25 rok życia i nie osiąga własnych dochodów, zalicza się do wspólnego gospodarstwa domowego rodziców/ opiekunów."
Jak dla mnie to trochę bez sensu, dochód zerowy i co rodzice mają mu dać 1000 zł do nauki przez to, że przekroczy 583 zł?
KatK

Napisano: 07 lis 2016, 15:52

Dla mnie to też niezrozumiałe. Do 25 lat może mieć osobne gospodarstwo domowe,a po 25r.z.rodzice mają mu dokładać. Nie miałam takiego przypadku,ale liczylabym że ma osobne gospodarstwo. Przecież rodzice nie mają obowiązku go utrzymywać,a on żyje z tego co dostanie z OPS.
Pcprj

Napisano: 09 lis 2016, 10:16

Napisano: 07 lis 2016, 15:52
Dla mnie to też niezrozumiałe. Do 25 lat może mieć osobne gospodarstwo domowe,a po 25r.z.rodzice mają mu dokładać. Nie miałam takiego przypadku,ale liczylabym że ma osobne gospodarstwo. Przecież rodzice nie mają obowiązku go utrzymywać,a on żyje z tego co dostanie z OPS.

Przy osobie niepełnosprawnej istnieje coś takiego jak obowiązek alimentacyjny dla rodziców. Zależy jaki ma st. niepełnosprawności. Przy znacznym st. niepełnosprawności rodzic może pobierać świadczenie pielęgnacyjne itp.
Trochę przykład dziwny, jeżeli ma umiarkowany st. lub znaczny to nie dostał renty socjalnej w ZUS? dziwne.
cpr1

Napisano: 09 lis 2016, 11:43

Mój ma umiarkowany stopień i to naprawdę głupie, żeby mu rodzice dokładali do czesnego, bo niby z jakiej racji. Renty nie ma, sprawdziłam go u pracownika socjalnego, po odtrąceniu jego wydatków do życia zostaje mu nie całe 300 zł, wiem że gdzieś na lewo pracuje, ale tego się nie udowodni, więc zgodnie z poprzednimi kierunkami należy mu się pełne dofinasowanie czyli 4000 zł, ale ten nowy zapis...nie wiem co mam robić
KatK

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x