Mądre Głowy wypowiedzcie się proszę.
W aktach sprawy mam że dnia 30.09 ubiegłego roku wydaliśmy decyzję "warunkową" - sentencja decyzji "zmienić decyzję nr .... z dnia ..... przyznającą świadczenie pielęgnacyjne z tytułu opieki na dzieckiem .... w ten sposób, że zmianiam okres przyznania świadczenia pielęgnacyjnego do dnia wydania kolejnego ostatecznego orzeczenia o niepełnosprawności, nie dłużej jednak niż do ostatniego dnia szóstego miesiąca następującego po dacie określającej dotychczasową ważność, tj. do dnia 31.03.2025 r.
Wydanie kolejnego ostatecznego orzeczenia miało miejsce 15.01.2025 r. (orzeczenie WZON utrzymujące w mocy zaskarżone orzeczenie PZON). Świadczenie na podstawie decyzji która wygasła wypłacaliśmy do końca lutego (świadczenie jest dzielone na dni). Nie wiem jak to ugryźć. Wydaje mi się, że świadczenie za luty jest świadczeniem nienależnym a przynajmniej nienależnie wypłaconym (brak podstawy prawnej do wypłaty). Co więcej zastanawiam się jak w tej sytuacji podejść do art. 24 ust. 4 zd. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych. Czy świadczenie na podstawie tego art. powinno przysługiwać do końca miesiaca w którym zostało wydane ostateczne orzeczenie? Jeśli tak to czy powinniśmy skorygować sentencje decyzji?