w tym okresie zasiłkowym mam już sporo wniosków na 500 elektronicznych na pierwsze dziecko. W poprzednich były na drugie dzieci. Stąd moje pytanie - pewnie dla was błahe - jak należy robić?
We wniosku zaznaczają, że nie mieli dochodów nieopodatkowanych, gospodarstwa rolnego - czy mam ich wzywać by dołączyli mi te oświadczenia na 0 zł. W wersji papierowej wydawaliśmy oświadczenia razem z wnioskiem, więc jak ktoś nie miał nic to wpisywał 0zł i przyjmowaliśmy. We wniosku jest tylko taka informacja "w przypadku zaznaczenia wypełnij dodatkowo oświadczenie o dochodzie Twoim lub członka/członków rodziny stanowiące Załącznik ZSW-01 do wniosku"
Natomiast w rozporządzeniu " Oświadczenia niezbędne do ustalenia prawa do świadczenia wychowawczego, w tym oświadczenia wnioskodawcy o dochodach członków rodziny innych niż dochody podlegające opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych na zasadach określonych w art. 27, art. 30b, art. 30c, art. 30e i art. 30f ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2016 r. poz. 2032, z późn. zm.3)), zawierają odpowiednio:"
Ja już głupieję, pomóżcie
czy brać oświadczenia do elektronicznych
-
- Stażysta
- Zajmuję się: praktykant
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się: Fszystkim
- Kontakt:
Re: czy brać oświadczenia do elektronicznych
Mało masz papierów? Jak we wniosku jest oświadczenie, że nie uzyskiwał dochodów z danego tytułu to po co jeszcze jeden papier z wpisanym zero?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA,ŚW,ŚR
- Kontakt:
Re: czy brać oświadczenia do elektronicznych
My tak praktykujemy, że jeżeli zaznaczają we wniosku, że nie mają pola to nie dajemy załączników.
Oprócz czy brać oświadczenia do elektronicznych - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Czy wymagacie załacznika o nieopodatkowanych?
Opis teczki wnioskodawcy bardzo prosze o pomoc
orzeczenie o niepełnosprawności
e maile do ministerstwa rodziny pracy i polityki społ
Sygnity - wprowadzenie decyzji Wójta i Wojewody
służba wojskowa, rozłąka czy brać jako dochód?
koordynacja - powiedzcie jak to zrobić żeby było dobrze?
Miejsce zamieszkania a sąd okręgowy
Nowe wnioski o udostępnienie danych- ZUS
jak nazywają sie Wasze działy i stanowiska pracy?
Błędny wniosek elektroniczny - wnioskowanie
Walidacja miękka w Zbiorze centralnym SW
zwrot nienależnie pobranego świadczenia
alimenty jak dzielimy na 2 czy 12?
decyzja z UW i koniec pracy za granicą
wniosek o udostępnienie danych 500+