czy dalej powinnam wypłacać św. pielęgnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 12 lut 2025, 11:28

Matka pobierała św. pielęgnacyjne na pełnoletniego syna.
Pierwsze orzeczenie o znacznym stopniu z 21.04.2020r. wydane do 30.09.2022r. ( była zrobiona wydłużka.) Kolejne orzeczenie z PZON z 26.10.2022r.o umiarkowanym stopniu ( dalej płaciłam św. pielęgnacyjne). Strona odwołała się do Wojewódzkiego Zespołu ( dalej płaciłam.
Wojewódzki 17.04.2024r. utrzymał w mocy zaskarżone orzeczenie ( dalej płaciłam). Kobietka złożyła odwołanie do Rejonowego Sądu.
Moje pytanie brzmi, czy powinnam dalej płacić jej św. pielęgnacyjne i żądać zwrotu świadczenia od maja 2024r.?
sylwiaC
Praktykant
Od: 16 lis 2023, 12:19
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 12 lut 2025, 11:37

My płaciliśmy do końca miesiąca, w którym zostało wydane orzeczenie z WZOON.
Karollla
Stażysta
Od: 09 lip 2018, 14:14
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, Czyste Powietrze, Ochrona Danych Osobowych

Napisano: 12 lut 2025, 11:39

do kwietnia mogła mieć.... a na jakiej podstawie byś chciała żądać zwrotu skoro o wszystkim na bieżąco informowała?
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 12 lut 2025, 12:05

Cała procedura odwoławcza wyszła dopiero w listopadzie 2024r. Kobitka doniosła wezwanie z Sądu o dostarczenie badań lekarskich. Jak zaczęłam drążyć temat to w grudniu 2024r. podonosiła mi orzeczenia wraz z całą procedurą odwołań od wcześniejszych orzeczeń.
sylwiaC
Praktykant
Od: 16 lis 2023, 12:19
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 12 lut 2025, 13:43

Trochę tego nie rozumiem. Skoro złożyła odwołanie do Sądu to orzeczenie nadal nie jest prawomocne więc ja bym wypłacała dalej. Dlaczego chciałabyś żądać zwrotu? Czy coś mi umyka?

I aż 1,5 roku trwała procedura w Wojewódzkim na odniesienie się do odwołania od orzeczenia PZON ?! :o :o
Ostatnio zmieniony 12 lut 2025, 13:47 przez Sylwia_S8, łącznie zmieniany 1 raz.
Sylwia_S8
Praktykant
Od: 29 lis 2024, 13:07
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne i fundusz alimentacyjny.

Napisano: 12 lut 2025, 13:45

wszystkie przedłużenia po zakończeniu covid odnosiły się do OSTATECZNEGO orzeczenia..... do wyroku to można było cisnąć póki obowiązywał covidowy art. 15h
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 12 lut 2025, 14:07

W tej konkretnej powyższej sytuacji nie wiem jak postąpić.

Natomiast kiedy mamy standardową sytuację kiedy ktoś przynosi zaświadczenie z PZON (przedłużenie ważności do dnia wydania kolejnego ostatecznego orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, nie dłużej niż do ostatniego dnia szóstego miesiąca....), potem np. odwołuje się do WZON i potem do sądu (bo z WZON dalej niekorzystny stopień), ale ktoś ma jeszcze np 3 miesiące do końca tego wydłużonego orzeczenia, to u nas płacimy dalej i czekamy na wyrok sądu. Chyba, że będzie trwało dłużej no to tylko do tej daty kiedy zostało wydłużone na podstawie art. 6bb.

I u nas np. jeżeli WZON wydał orzeczenie niekorzystne np. 12.02., ale ktoś się dalej nie odwołuje to czekamy 30 dni od daty dostarczenia orzeczenia i było by to już w np. marcu. My płacimy świadczenie pielęgnacyjne do końca marca, ponieważ przyjmujemy, że ostateczne stało się w marcu.

Czy ja to już wszystko pokręciłam czy jednak dobrze robię? :D :D
Sylwia_S8
Praktykant

Napisano: 12 lut 2025, 15:01

Według Uchwały 7 Sędziów Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 02.12.2002 r., sygn.: OPS 11/02 - orzeczenie o niepełnosprawności ma walory decyzji administracyjnej, ze wszystkimi jej cechami, zatem obowiązują tu te same reguły, które dotyczą decyzji administracyjnej. Natomiast postępowanie administracyjne jest dwuinstancyjne i odwołanie do II instancji (WZON) wstrzymuje wejście orzeczenia do obiegu prawnego, ale skarga do sądu już nie. Więc orzeczenie staje się ostateczne i wykonalne, gdy po odwołaniu WZON wyda nowe orzeczenie i to jest moment, w którym orzeczenie zaczyna obowiązywać. Natomiast późniejsza skarga do sądu (i ew. skarga nadzwyczajna do SN) jest wprawdzie przywilejem i w gestii strony postępowania, ale to już nie wstrzyma wykonania orzeczenia. Potwierdzenie tego faktu znajdujemy w judykaturze, np.:

„odwołanie jest środkiem bezwzględnie suspensywnym, co oznacza, że jego wniesienie wstrzymuje wykonanie decyzji. Natomiast skarga do sądu nie ma charakteru bezwzględnie suspensywnego, co oznacza, że jej wniesienie nie wstrzymuje wykonania zaskarżonej decyzji (Tak: Wyrok WSA w Białymstoku z dnia 25.04.2014 r., sygn. akt: II SA/Bk 984/13, publ. CBOSA).
jollaa
Starszy referent
Od: 27 mar 2017, 12:36
Zajmuję się: SR

Napisano: 13 lut 2025, 11:06

Z tym, że na wydanym orzeczeniu przez WZON pisze, że od orzeczenia przysługuje ODWOŁANIE do sądu w terminie miesiąca. Nie ma nic o skardze.
Sylwia_S8
Praktykant

Napisano: 13 lut 2025, 11:17

ale jakie to ma znaczenie? każde przedłużenie po covidzie było nie dłużej niż "...ostatecznego orzeczenia...". Ostateczność określa art. 16 kpa = orzeczenie zespołu wojewódzkiego jest ostateczne z dniem wydania (choć przez możliwość odwołania do sądu nieprawomocne). A wy płacicie dalej przedłużenie pomimo ostatecznego orzeczenia jakby przepisy mówiły o przedłużaniu orzeczeń do orzeczenia prawomocnego.... tyle...
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x