Czy faktury muszą być podpisane? PFRON

ODPOWIEDZ
~Arturr

Czy faktury muszą być podpisane? PFRON

Post autor: ~Arturr »

Ostatnio coraz częściej dostaję wnioski z fakturami bez podpisu sprzedawcy. Wnioskodawcy tłumacza ze juz jest konieczny podpis sprzedawcy, a ja sam nie wiem co mam z tym robic.
~ŁG

Re: Czy faktury muszą być podpisane? PFRON

Post autor: ~ŁG »

Chyba tylko odbiorca nie musi podpisywać.
~Regina

Post autor: ~Regina »

Zgodnie z ustawą o rachunkowości dokument księgowy a takim jest również faktura powinien być podpisany przez jego wystawcę, chyba, że inne przepisy regulują to inaczej. I tak jest z fakturami. Wg przepisów o VAT faktury nie muszą być podpisywane ani przez wystawce a ni przez odbiorcę.
~Maciek

Post autor: ~Maciek »

Ok, skoro tak (mam wątpliwości) to faktury mogą a nie muszą być podpisane. Jaki problem jest machnąć podpis i przybić pieczątke. Korona z głowy spadnie sprzedawcy. Polak zawsze ogranicza się do minimum. A potem jeden do drugiego ma pretekst aby mieć jakieś uwagi. PAtrz kontrola w tym przypadku.
~Anna M.

Post autor: ~Anna M. »

Proszę o odpowiedź: Czy faktury za aparat słuchowy wystawione w grudniu 2012 roku osoba niepełnosprawna może złożyć do PCPR w styczniu 2013 r. wraz z wnioskiem o dofinansowanie do zakupu aparatu słuchowego? Czy faktura (wystawiona w 2012 r,) będzie refundowana ze środków PFRON w 2013 r.? Pozdrawiam
~pcpr

Post autor: ~pcpr »

kwestia regulaminu. każdy pcpr może mieć inne zasady. my np nie rozpatrujemy i nierefundujemy wniosków z fakturami za rok poprzedni bo brakłoby nam środków na bieżący rok.
~Maciek

Post autor: ~Maciek »

Jeżeli zakupił ten aparat w 2012 i zlecenie zostało zrealizowane, daty się zgadzają, to jak najbardziej można dofinansować. Swego czasu mieliśmy interpretacje z ministerstwa. Jak znajde czas to wpisze tutaj treść sentencji.
~AAn

Post autor: ~AAn »

Mozna dofinansowac faktury z lat ubieglych.
~Anna M

Post autor: ~Anna M »

Bardzo dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi :) Można na Was liczyć!
~Mefisto

Post autor: ~Mefisto »

Można dofinansować - zakazu nie ma.

A co do podpisów na fakturach - obowiązku nie ma, fakt. Jednak jest napisane, że powinny być. Ja osobiście wymagam (dla uwiarygodnienia) podpisów na fakturze odbiorcy i sprzedawcy, a jak ktoś kręci nosem to niech spada na szczaw.

Jak ktoś słusznie zauważył - korona z głowy nie spadnie jak się podpisze.
ODPOWIEDZ