Czy ktoś sie wypowie w temacie?
Mam dłuznika z mojej gminy, przychodzi na wywiad, zarejestrowany w PUp. Mam poinformować PUP o potrzebie aktywizacji czy nie?
art. 5a ust. 2. "W przypadku gdy organ właściwy dłużnika ustali na podstawie wywiadu alimentacyjnego lub oświadczenia
majątkowego, że sytuacja dłużnika alimentacyjnego nie uległa zmianie, lub w przypadku gdy dłużnik alimentacyjny
uniemożliwi przeprowadzenie tego wywiadu lub odmówi złożenia oświadczenia majątkowego, organ właściwy dłużnika
nie informuje właściwego powiatowego urzędu pracy o potrzebie aktywizacji zawodowej dłużnika alimentacyjnego
ani nie wszczyna postępowania dotyczącego uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań
alimentacyjnych, jeżeli poprzednio wydana decyzja o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się
od zobowiązań alimentacyjnych pozostaje w mocy.”;
Ale to dotyczy sytuacji kiedy otrzymujemy kolejny wniosek. Jak to rozumiem że to dotyczy sytuacji takiej kiedy raz już przeproawdzilismy wywiad z dłuznikiem i w tym samym okresie świadczeniowym wpływa kolejny wniosek dotyczący tego samego dłużnika. Może się mylę.
W sytuacji kiedy kolejny wywiad potwierdzi, że u dłużnika nie nastąpiły zmiany (a jest np. osoba bezrobotna zarejestrowana w urzędzie pracy) to nic nie robisz. Jeżeli odmawia udzielenia wywiadu lub oświadczenia majątkowego, albo propozycji pracy z urzędu pracy to w sytuacji kiedy został już raz uznany za uchylającego się to tylko wniosek do prokuratury i o zatrzymanie prawa jazdy. Jeżeli jeszcze nigdy nie został uznany prawomocną decyzją za uchylającego się od obowiązku alimentacji to należy takie postępowanie wszcząć i wydać decyzję. Później już tylko prokurator i starosta.
Ta zmiana rozwiązuje problem interpretacyjny dotyczący kolejnych postępowań w sprawie uznania dłużnika za uchylającego się. Taka decyzja nigdy nie była wydawana na okres świadczeniowy, a więc pozostawała w mocy. Wszczynanie kolejnych postępowań (w kolejnych okresach świadczeniowych) w sprawie, która była uprzednio rozstrzygnięta prawomocną decyzją rodziło konieczność umarzania postępowań jako bezprzedmiotowych. Obecnie problem został rozwiązany.