mam wniosek złożony na specjalny zasiłek opiekuńczy w maju ale dopiero 11 maja została wykreślona działalność gospodarcza i utratę dochodu mogę robić od czerwca tylko, że ten dochód z działalno0sći (ktory wliczam w maju ) przekracza kryterium dochodowe, więc czy mogę odmówić na maja przyznać od czerwca w jednej decyzji? czy odmówić w maju a od czerwca musi złożyć nowy wniosek?
a jak podstawa prawna w takim przypadku? i czy da sie to wogóle zrobić w programie? bo w miesiącu składania wniosku odmowa a pozniej trzeba zrobić utratę...
Jeżeli na dzień złożenia wniosku była wykreślona działalność to dlaczego mammy liczyć ten dochód, skoro na dzień weryfikacji dochód już był nie osiągany.
Paula zmieniły się przepisy. Teraz sprawdzamy czy w okresie, na który jest ustalane świadczenie, lub w dniu wydania decyzji czy jest dochód uzyskiwany. Ja w takiej sytuacji robię jedną decyzją w pierwszej części odmawiam za maj w drugiej części przyznaję od czerwca. A system musisz trochę oszukać, np. wprowadź, że osoba pracowała do końca maja, a w edycji decyzji dopisz odmowę za maj.