Czy już zawiadamiacie prokuraturę po przyznaniu FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 4    [ Posty: 34 ]

Napisano: 13 lip 2017, 9:00

czy Wy już składacie zawiadomienia do prokuratury (w związku ze zmiana kodeksu karnego) po przyznaniu świadczeń z FA???

Bo ja otrzymałem pismo z wydziału polityki w którym " przypominają o konieczności niezwłocznego informowania organów ścigania o przyznaniu osobie pokrzywdzonej odpowiednich świadczeń z swr i fa"
KOPS
Stażysta
Od: 19 maja 2017, 11:18
Zajmuję się: PS/ŚW/FA

Napisano: 13 lip 2017, 9:07

jak przyznałem komuś teraz FA to zawiadamiam

Zaznaczam, że są osoby, które twierdzą, iż nie mamy takiego obowiązku
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 13 lip 2017, 9:10

Ja również wysyłam zawiadomienie do prokuratury.
Dorota84
Praktykant
Od: 13 lip 2017, 9:07
Zajmuję się: fundusz alimentacyjny

Napisano: 13 lip 2017, 9:21

a mogłabym prosić o wzór zawiadomienia z góry bardzo dziękuję. rozumiem że wysyłamy zawiadomienia do nowych spraw od 1 czerwca?
KOPS
Stażysta

Napisano: 13 lip 2017, 9:30

przeszukaj forum, było wrzucane
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 13 lip 2017, 9:36

ok, dziękuję. ale piszemy do nowych spraw ?
KOPS
Stażysta

Napisano: 13 lip 2017, 9:38

i jeszcze jedno, zawiadomienia teraz piszemy do Prokuratury czy Komendy powiatowej?
KOPS
Stażysta

Napisano: 13 lip 2017, 9:41

do nowych spraw, bez znaczenia gdzie
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 13 lip 2017, 12:24

WITAM CZY MOGĘ POPROSIĆ O WZÓR ZAWIADOMIENIA DO PROKURATURY BO NIE MOGĘ ZNALEŚĆ BARDZO DZIĘKUJĘ
wróbel
Praktykant
Od: 13 lip 2017, 12:21
Zajmuję się: FA

Napisano: 13 lip 2017, 13:31

ja mam taki wzor moze ktos wrzuci cos do porownania

....................................

(Miejscowość i data)

..........................................

oznaczenie organu

Prokuratura …......................

….......................................

Wniosek o ściganie za przestępstwo niealimentacji

Stosownie do art. 209 § 2 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny (t.j. Dz.U. z 2016 r., poz. 1137 z późn. zm.) w związku z art. 3 ust. 5 ustawy z dnia 7 września 2007 roku o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (t.j. Dz.U. z 2017 r., poz. 489 z późn. zm.), jako organ właściwy wierzyciela podejmujący działania wobec dłużnika alimentacyjnego wnoszę o ściganie Pana ….......................... PESEL ….........................................zam. …................................................ za przestępstwo określone w art. 209 § 1 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny.

UZASADNIENIE

Dłużnik alimentacyjny (Pan …............................) na mocy prawomocnego orzeczenia sądowego )…..................sygn. akt: .................został zobowiązany do alimentów na rzecz ….......................w wysokości …............. miesięcznie.

Decyzją – znak: ......................................... z dnia .............................. przyznano świadczenia
z funduszu alimentacyjnego na osobę uprawnioną ............................. na okres od ........................... do .......................... w kwocie ...................... zł miesięcznie. Ogółem w w/w okresie z funduszu alimentacyjnego wypłacono kwotę ..................................... zł.

Łączna wysokość powstałych zaległości z tytułu zasądzonych alimentów ustalonych wymienionym na wstępie orzeczeniem sądowym …...................................stanowi …............................, co daje równowartość co najmniej 3 świadczeń okresowych (albo jeżeli opóźnienie zaległego świadczenia innego niż okresowe wynosi co najmniej 3 miesiące).

Stosownie do art. 209 § 2 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny ściganie przestępstwa określonego w art. 209 § 1 lub 1a następuje na wniosek pokrzywdzonego, organu pomocy społecznej lub organu podejmującego działania wobec dłużnika alimentacyjnego.

Zgodnie z art. 3 ust. 5 ustawy z dnia 7 września 2007 roku o pomocy osobom uprawnionym do alimentów organ właściwy wierzyciela występuje z wnioskiem do organu właściwego dłużnika
o podjęcie działań wobec dłużnika alimentacyjnego w przypadku:

1) otrzymania wniosku, o którym mowa w art. 5 ust. 1 ustawy z dnia 7 września 2007 roku o pomocy osobom uprawnionym do alimentów,

2) przyznania osobie uprawnionej świadczenia z funduszu alimentacyjnego,

3) umieszczenia osoby uprawnionej w pieczy zastępczej.

W opisanym wyżej stanie faktycznym i prawnym złożenie niniejszego wniosku stało się konieczne.

............................................................

imię i nazwisko i podpis osoby uprawnionej

z podaniem stanowiska służbowego

W załączeniu:

1. kopia decyzji przyznającej osobie uprawnionej świadczenia z funduszu alimentacyjnego oraz potwierdzenie skutecznego doręczenia ww. decyzji.

Otrzymują:

Adresat,
a/a.
gopsosk
Referent
Od: 20 mar 2017, 16:01
Zajmuję się: FA,Św, Śr,

Strona 1 z 4    [ Posty: 34 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x