Matka z jednym dzieckiem mieszka na terenie mojej gminy a ojciec z dwójką mieszka w innym województwie. I mam pytanie czy karta dużej roziny się jej należy? Jeżeli tak to gdzie i kto powinien złożyć wniosek.
Trzeba ustalić, czy oboje są rodzicami tej 3 dzieci - sprawdzić w aktach urodzenia, bo jeśli nie, to wtedy nie będą im przysługiwać karty tylko dzieciom, chyba, że mają jeszcze dzieci z innych związków.
Spójrz sobie w §10 ust. 3 i 4.
Poza tym § 2 ust. 2 mówi o tym, że rodzic lub rodzice maja na utrzymaniu co najmniej 3 dzieci, więc trzeba ustalić czy rodzice tych dzieci partycypują w ich utrzymaniu, czy zostały zasądzone jakieś alimenty?
Może być problem przy wprowadzaniu wniosku, bo nawet jeśli zostaną spełnione wymogi formalne, to program nie przyjmie wniosku z mniejszą liczbą dzieci niż 3, więc trzeba uwzględnić wszystkie dzieci, ale można zamówić karty dla 2 (tak sądzę) i przesłać ksero wniosku do drugiej gminy z pismem przewodnim zawierającym informację o tym, dla których członków rodziny zostały zamówione karty w innej gminie ( takie instrukcje dostałam na szkoleniu).