Czy macie już decyzje z SKO -odmowa dod.węglowego kroki formalne - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 2 z 4    [ Posty: 35 ]

Napisano: 08 lut 2023, 11:23

Dom dwupiętrowy,gdzie mieszkają dwa pokolenia, każdy na swojej kondygnacji :D ile takich domów mamy w gminie, dodatków by było cała masa gdybyśmy na coś takiego przyznawali
karo 88
Praktykant
Od: 21 gru 2016, 12:47
Zajmuję się: 500 +, stypendia socjalne

Napisano: 08 lut 2023, 11:49

karo 88 pisze:
08 lut 2023, 11:23
Dom dwupiętrowy,gdzie mieszkają dwa pokolenia, każdy na swojej kondygnacji :D ile takich domów mamy w gminie, dodatków by było cała masa gdybyśmy na coś takiego przyznawali
a czemu tym ludziom się nie należy???? skoro to dwa gospodarstwa, często dwa piece i osobne dosłownie wszystko tylko nr na budynku wspólny! (rozumiem sytuację gdzie ktoś kręci, bo sama miałam takich na pęczki i mieli jedną kuchnie, jedną łazienkę i dwa pokoje a wniosków było 5). Mam wrażenie, że niektóre gminy brały udział w konkursie kto więcej kasy zaoszczędzi i nie przyzna dodatków.
elinka85
Referent
Od: 22 sie 2019, 14:23
Zajmuję się: ps

Napisano: 08 lut 2023, 12:00

Dla przyznania kilku dodatków na jeden adres ustawa wymaga m.in. odrębnych lokali zamieszkiwanych przez kilka gospodarstw, ale o krokach formalnych już nic nie wspomina. No ale co tam jakieś ustawy.
roriyok
Starszy referent
Od: 02 lis 2022, 11:16
Zajmuję się: PS

Napisano: 08 lut 2023, 12:56

Nawet na jednym z portali było trafne uzasadnienie/interpretacja nie wiem czy nawet nie kogoś z decydentów, że gdyby ustawodawca chciał kroków formalnych czy innych warunków to zapisałby to w ustawie, jedno zdanie, a skoro w ustawie się nie znalazło jako wymóg a jedynie odrębność zamieszkiwanych lokali i brak nadania numeru w terminie do 30.11 oraz jedyny wymóg to potwierdzenie odrębności wywiadem a nie dokumentami, to znaczy ze taki był ustawodawcy zamysł a reszta to nadinterpretacje i wymysły realizatorów.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 08 lut 2023, 12:59

kalina.malina pisze:
08 lut 2023, 12:56
Nawet na jednym z portali było trafne uzasadnienie/interpretacja nie wiem czy nawet nie kogoś z decydentów, że gdyby ustawodawca chciał kroków formalnych czy innych warunków to zapisałby to w ustawie, jedno zdanie, a skoro w ustawie się nie znalazło jako wymóg a jedynie odrębność zamieszkiwanych lokali i brak nadania numeru w terminie do 30.11 oraz jedyny wymóg to potwierdzenie odrębności wywiadem a nie dokumentami, to znaczy ze taki był ustawodawcy zamysł a reszta to nadinterpretacje i wymysły realizatorów.
ja tez tak uważam !!!! i mocno dziwą mnie te wyroki SKO ... ale z drugiej strony po tym cyrku z węglowym i innymi źródłami nie powinno mnie już chyba nic dziwić :|
elinka85
Referent

Napisano: 08 lut 2023, 13:15

tutaj nasze uzasadnienie z decyzji sko
Załączniki
InkedInked230202124715_0001-3.jpg
Violla
Starszy referent
Od: 17 gru 2015, 15:16
Zajmuję się:

Napisano: 08 lut 2023, 13:30

Violla pisze:
08 lut 2023, 13:15
tutaj nasze uzasadnienie z decyzji sko
mnie to uzasadnienie nie przekonuje... nie pojmę za nic w świecie co podjęcie działań dotyczących nadania odrębnego adresu ma zmienić???? czarno na białym jest, że są 2 odrębne lokale????? i serio jak klient poszedłby do do gminy i napisał ej nadajcie mi odrębny nr mojego mieszkania to było by ok???? ustawa nie mówi jakie miałby być kroki!
elinka85
Referent

Napisano: 08 lut 2023, 13:55

Ciekawe że powołują się na logikę, ale jednocześnie uznają że żeby ocenić czy coś nie było możliwe, musi wystąpić próba wykonania tego. Są budynki gdzie wyodrębnienie lokalu nie jest możliwe w aktualnym stanie prawnym, czysto logicznie zdanie "nie jest możliwe ustalenie odrębnego adresu do dnia 30.11.2022" jest wtedy prawdziwe, no ale przecież "kroki"!
roriyok
Starszy referent
Od: 02 lis 2022, 11:16
Zajmuję się: PS

Napisano: 08 lut 2023, 14:03

Czyli np gminy czy starostwa musiałyby być zalane falą wniosków o nadanie adresu (ustawa nie mówi o wyodrebnianiu lokali tylko adresów tak dla przypomnienia), nieważne czyich, nieważne ze niewłaścicieli np i juz by to wystaczyło? Wystarczylo wysłac poczta do um/ug list prosze o nadanie numeru dla drugiega pietra budynku pod adresem x na działce y do której nie mam zadncyh praw i byłoby ok? Oczywiscie poczta bo na zywo nikt by czegostakiego nie przyjał. Ewentualnie zalac starostwa powiatowe takimi bezprzedmiotowymi wnioskami o wyodrebnieni lokalu i tez juz wystaczy? Szok szok szok
kalina.malina
Starszy referent

Napisano: 08 lut 2023, 14:09

Tak czytam to uzasdnienie i cytowane tam art. rozmijają sie z treścia tych art z ustawy. Nie cytuja ich dosłownie tylko sobie dodaja fragmenty jako cytaty. "Przepis wymaga podjecia działań formalnych..." art ten i ten mówi o koniecznosci podjecia... Działania wymagane przepisami prawa... No kurcze ja nie znajduje takich rzeczy w ustawie a oni cytuja jakby były./
kalina.malina
Starszy referent

Strona 2 z 4    [ Posty: 35 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x