Czy mam prawo przyjąć drugi wniosek? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 28 mar 2018, 13:07

Rodzina złożyła wniosek kilka m-cy temu, Pani oświadczyła,że pracuje w Holandii. Wniosek został odesłany do ROPSu. Teraz przychodzi i mowi,że już nie pracuje.
Czy ja mam prawo przyjąć drugi wniosek??? Moim zdaniem nie! Powinna to zgłosić do LUWu

Dobrze myślę??

A w drugą stronę? Jeśli ktoś złożył wniosek na obowiązujący okres świadczeniowy bo pracował w Pl, a teraz syt się zmieniła i pracuje w Niemczech to wstrzymuje wypłaty i wysyłam ten sam wniosek do LUWu ? Z jakąś adnotacją ? Czy składają nowy wniosek?
Jak to jest?

-Młody pracownik-
Magdalenaa24
Stażysta
Od: 11 lut 2018, 20:53
Zajmuję się: ŚW ŚR FA

Napisano: 28 mar 2018, 13:14

ani w jednym ani w drugim przypadku nie skladaja drugiego wniosku. Jesli pani wniosek zostal odeslany do rozpatrzenia do ROPS to teraz dosylasz do wojewody dokumenty pani, ktore udowodniaja do kiedy pracowala za granica i czekasz az wojewoda rozpatrzy jej wniosek za okres koordynacji a potem ty go rozprzysz za okres kiedy juz koordynacji nie bedzie..a w druga strone to wyplaty swiadczen nie wstrzymujesz, placisz dalej z tym,ze piszesz do wojewody zapytanie czy w tej sprawie zachodza przepisy o koordynacji - po tym jak otrzymasz od wojewody informacje,ze zachodza i od kiedy to uchylisz swoja decyzje i sprawe przekazesz do wojewody ,zeby rozpatrzyl ten wniosek w okresie koordynacji...o tym wszystkim jest w ustawie :) poczytaj art. 16 :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 29 mar 2018, 8:07

A na jaki artykuł powołać się odsyłając dokumenty do wojewody, tzn. jak ktoś zgłosi mi,że już nie pracuje za granicą.wniosek był przesłany w sierpniu 2017 na podst. art. 16 ustawy o św. Teraz zastanawiam się czy nie art. 7 kpa
grosiki
Referent
Od: 10 maja 2017, 10:27
Zajmuję się: św

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem