Czy mogę dorobić w wakacje?
Czy mogę dorobić w wakacje?
Witam
Mam 18 lat i jestem sierotą i dostaje świadczenie miesięczne z PCPRU 491 zl
Moje ogólne dochody to 690 zl renta + 491 PCPR + 200 zl Alimenty od ojca
I teraz moje pytanie
Czy mogę w okresie wakacyjnym dorabiać na jakąs umowę o pracę czy jest to możliwe a jeśli tak to jaka kwotę ? I czy jeśli możliwe było by to czy możliwe jest również rozpoczęcie pracy przeze mnie po szkole na umowę o zlecenie/dzieło tak bym nie stracił tego zasiłku ?
Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedzi.
Mam 18 lat i jestem sierotą i dostaje świadczenie miesięczne z PCPRU 491 zl
Moje ogólne dochody to 690 zl renta + 491 PCPR + 200 zl Alimenty od ojca
I teraz moje pytanie
Czy mogę w okresie wakacyjnym dorabiać na jakąs umowę o pracę czy jest to możliwe a jeśli tak to jaka kwotę ? I czy jeśli możliwe było by to czy możliwe jest również rozpoczęcie pracy przeze mnie po szkole na umowę o zlecenie/dzieło tak bym nie stracił tego zasiłku ?
Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedzi.
Re: Czy mogę dorobić w wakacje?
Obecny stan prawny wyrównuje szansę wychowanków usamodzielnianych w. ustawy o pomocy społecznej i ustawy o pieczy. W nowelizacji z dn. 27.04.12r zniesiono kryterium dochodowe dla wszystkich wychowanków pobierających pomoc na kontynuowanie nauki więc możesz sobie dorabiać a nawet mieć stałą pracę a pomoc, jeśli się uczysz, zostanie ci wypłacona.
Gwoli ścisłości: jak dostajesz alimenty od ojca, to nie jesteś sierotą bo Twój ojciec żyje. A co do Twojego pytania, to owszem możesz sobie dorobić kwotę wynikającą z różnicy Twoich obecnych dochodów (renty i alimentów) a kwotą wynikającą z przepisów aby nie przekroczyć kryteriów dochodowych wynikających z ustawy. Jeśli jesteś osobą prowadzącą samodzielne gospodarstwo domowe to możesz sobie dorobić następującą kwotę 954 zł (dochód wynikający z przepisów)-690 zł (renta)-200 zł (alimentów) = 64 zł czyli tyle możesz dorobić sobie aby Ci nie zabrali pomocy na kontynuację nauki.
Jeśli zaś nie jesteś osobą samotną i prowadzisz wspólne gospodarstwo domowe (np. z dziewczyną) Twój dochód na osobę w rodzinie nie może przekroczyć kwoty 702 zł na osobę, czyli Twoje 890 zł + dochód osób z którą prowadzisz wspólne gospodarstwo domowe podzielony przez liczbę domowników. Od tego co Ci wyjdzie odejmij 702 zł. Różnica z tego co Ci wyjdzie * liczba domowników i otrzymasz kwotę którą możesz sobie dorobić.
Jeśli zaś nie jesteś osobą samotną i prowadzisz wspólne gospodarstwo domowe (np. z dziewczyną) Twój dochód na osobę w rodzinie nie może przekroczyć kwoty 702 zł na osobę, czyli Twoje 890 zł + dochód osób z którą prowadzisz wspólne gospodarstwo domowe podzielony przez liczbę domowników. Od tego co Ci wyjdzie odejmij 702 zł. Różnica z tego co Ci wyjdzie * liczba domowników i otrzymasz kwotę którą możesz sobie dorobić.
do ~kaja, gdzie w nowelizacji to jest? zniesione kruterium?
zmiana ustawy z dnia 27.04.! art. 1 punkt 42 - zmiana do art. 240
Grzegorz o czym Ty mówisz. Teraz nie ma kryteriów dochodowych dla kontynuujących naukę. Mało tego obecnie nowelizacja ustawy o której pisze Kaja umożliwia pobieranie pomocy osobom, które wcześniej miały ją zawieszoną z powodu przekroczenia kryterium. patrz pkt 42 nowelizacji Dz. U. z 2012r. poz. 576.
Mateusz pracuj ile tylko możesz. Ucz się samodzielnego radzenia sobie bez oglądania się na pomoc społeczną. Wypłata na kontynuacje będzie bonusem.
Mateusz pracuj ile tylko możesz. Ucz się samodzielnego radzenia sobie bez oglądania się na pomoc społeczną. Wypłata na kontynuacje będzie bonusem.
dziekuje, rozumiem ze jest to wyjatek od zasady z art. 240 ust. 1? ze dla osob, ktore przed dniem wejscia w zycie ustawy opuscily rz lub dd, stosuje sie przepisy dotychczasowe ale tylko w zakresie braku kryterium dochodowego, tak?
Grzegorz. Zaczęłam się nad tym poważnie zastanawiać i wychodzi mi, że co nowelizacja to gorszy gniot. Nie ma kryterium dochodowego, ale tylko dla \"nowych\" starzy są na starych zasadach czyli z kryterium. Nowelizacja jasno określa tylko tych którym odmówiono pomocy z powodu przekroczenia kryterium, bądź nie przebywania na terytorium Polski. Czyli dalej starzy są na starych zasadach - obowiązuje ich kryterium. To po prostu paranoja. Masz dużo to ci dodamy? K.... mnie bierze. Odpowiedzialność urzędnika za błędne decyzje, a gdzie odpowiedzialność posła za durne prawo!
Wybacz Grzegorz masz racje jestem pół sierotą , nie było by mnie tu gdybym nie był bo chyba jasno wynika że mam matkę która nie żyję . Dziekuję za odpowiedzi zabieram się do pracy 

marynia, grzegorz, ale według mnie ta najnowsza nowelizacja maiła na celu zrównanie szans starych i nowych do pomocy na kontynuowanie nauki! fakt, przepis mówi o osobach, którym odmówiono, czyli jak wygasiłam wychowankowi staremu pomoc bo przekroczył kryterium to teraz mu sie nie nalezy? albo jak w ogóle ktoś nie składał podania bo wiedział, ze i tak przekroczył dochód to też mu sie nie należy?? myślicie, ze przez taki głupi zapis takim osobom teraz sie nie przyzna pomocy??
Oprócz Czy mogę dorobić w wakacje? - Stare tematy przeczytaj również:
Nowe zadanie dla PCPR ze środków PFRON
Asystent - godziny
poszkodowani przez GCP
Ocena merytor. PCPR
dochód pełnoletnich
program aktywny samorzad
Zaproszenie
dot. orzeczenia o stopniu niepełnosprawności
Ocena sytuacji dziecka
zgłaszanie dzieci do ośr. adopc.
turnus
wywiad
Sprawozdawczość Rzeczowo Finansowa z zakresu Wspierania Rodziny i Pieczy Zastępczej
Dzień Dziecka w Warszawskim Ogrodzie Zoologicznym
odpowiedzialność solidarna rodziców
mIESIĘCZNY RYCZAŁT NA UTRZYMANIE DZIECKA W PLACÓWCERODZINNEJ