Czy mogę dorobić w wakacje?

~Mateusz

Czy mogę dorobić w wakacje?

Post autor: ~Mateusz »

Witam
Mam 18 lat i jestem sierotą i dostaje świadczenie miesięczne z PCPRU 491 zl
Moje ogólne dochody to 690 zl renta + 491 PCPR + 200 zl Alimenty od ojca
I teraz moje pytanie
Czy mogę w okresie wakacyjnym dorabiać na jakąs umowę o pracę czy jest to możliwe a jeśli tak to jaka kwotę ? I czy jeśli możliwe było by to czy możliwe jest również rozpoczęcie pracy przeze mnie po szkole na umowę o zlecenie/dzieło tak bym nie stracił tego zasiłku ?
Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedzi.
~kaja

Re: Czy mogę dorobić w wakacje?

Post autor: ~kaja »

Obecny stan prawny wyrównuje szansę wychowanków usamodzielnianych w. ustawy o pomocy społecznej i ustawy o pieczy. W nowelizacji z dn. 27.04.12r zniesiono kryterium dochodowe dla wszystkich wychowanków pobierających pomoc na kontynuowanie nauki więc możesz sobie dorabiać a nawet mieć stałą pracę a pomoc, jeśli się uczysz, zostanie ci wypłacona.
~Grzegorz

Post autor: ~Grzegorz »

Gwoli ścisłości: jak dostajesz alimenty od ojca, to nie jesteś sierotą bo Twój ojciec żyje. A co do Twojego pytania, to owszem możesz sobie dorobić kwotę wynikającą z różnicy Twoich obecnych dochodów (renty i alimentów) a kwotą wynikającą z przepisów aby nie przekroczyć kryteriów dochodowych wynikających z ustawy. Jeśli jesteś osobą prowadzącą samodzielne gospodarstwo domowe to możesz sobie dorobić następującą kwotę 954 zł (dochód wynikający z przepisów)-690 zł (renta)-200 zł (alimentów) = 64 zł czyli tyle możesz dorobić sobie aby Ci nie zabrali pomocy na kontynuację nauki.
Jeśli zaś nie jesteś osobą samotną i prowadzisz wspólne gospodarstwo domowe (np. z dziewczyną) Twój dochód na osobę w rodzinie nie może przekroczyć kwoty 702 zł na osobę, czyli Twoje 890 zł + dochód osób z którą prowadzisz wspólne gospodarstwo domowe podzielony przez liczbę domowników. Od tego co Ci wyjdzie odejmij 702 zł. Różnica z tego co Ci wyjdzie * liczba domowników i otrzymasz kwotę którą możesz sobie dorobić.
~E.

Post autor: ~E. »

do ~kaja, gdzie w nowelizacji to jest? zniesione kruterium?
~elka

Post autor: ~elka »

zmiana ustawy z dnia 27.04.! art. 1 punkt 42 - zmiana do art. 240
~marynia

Post autor: ~marynia »

Grzegorz o czym Ty mówisz. Teraz nie ma kryteriów dochodowych dla kontynuujących naukę. Mało tego obecnie nowelizacja ustawy o której pisze Kaja umożliwia pobieranie pomocy osobom, które wcześniej miały ją zawieszoną z powodu przekroczenia kryterium. patrz pkt 42 nowelizacji Dz. U. z 2012r. poz. 576.
Mateusz pracuj ile tylko możesz. Ucz się samodzielnego radzenia sobie bez oglądania się na pomoc społeczną. Wypłata na kontynuacje będzie bonusem.
~E.

Post autor: ~E. »

dziekuje, rozumiem ze jest to wyjatek od zasady z art. 240 ust. 1? ze dla osob, ktore przed dniem wejscia w zycie ustawy opuscily rz lub dd, stosuje sie przepisy dotychczasowe ale tylko w zakresie braku kryterium dochodowego, tak?
~marynia

Post autor: ~marynia »

Grzegorz. Zaczęłam się nad tym poważnie zastanawiać i wychodzi mi, że co nowelizacja to gorszy gniot. Nie ma kryterium dochodowego, ale tylko dla \"nowych\" starzy są na starych zasadach czyli z kryterium. Nowelizacja jasno określa tylko tych którym odmówiono pomocy z powodu przekroczenia kryterium, bądź nie przebywania na terytorium Polski. Czyli dalej starzy są na starych zasadach - obowiązuje ich kryterium. To po prostu paranoja. Masz dużo to ci dodamy? K.... mnie bierze. Odpowiedzialność urzędnika za błędne decyzje, a gdzie odpowiedzialność posła za durne prawo!
~Mateusz

Post autor: ~Mateusz »

Wybacz Grzegorz masz racje jestem pół sierotą , nie było by mnie tu gdybym nie był bo chyba jasno wynika że mam matkę która nie żyję . Dziekuję za odpowiedzi zabieram się do pracy :)
~elka

Post autor: ~elka »

marynia, grzegorz, ale według mnie ta najnowsza nowelizacja maiła na celu zrównanie szans starych i nowych do pomocy na kontynuowanie nauki! fakt, przepis mówi o osobach, którym odmówiono, czyli jak wygasiłam wychowankowi staremu pomoc bo przekroczył kryterium to teraz mu sie nie nalezy? albo jak w ogóle ktoś nie składał podania bo wiedział, ze i tak przekroczył dochód to też mu sie nie należy?? myślicie, ze przez taki głupi zapis takim osobom teraz sie nie przyzna pomocy??
ODPOWIEDZ