Czy mogę udostepnić notatki służbowe - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 10 sty 2025, 11:05

Witam
Pan X składa wniosek do sądu o wyznaczenie siebie jako opiekuna swojej córki i wniosek o zniesienie alimentów
Dziewczynka przebywała u matki, ojciec płacił alimenty.
Matka trafiła do aresztu teraz córka trafiła pod jego opiekę
Od kilku tygodni w ramach monitoringu (zgłoszenie ze szpitala) bywam u tej rodziny.
ojciec potrzebuje jako załącznik do wniosku moich notatek z tych wizyt
Czy mogę mu je przekazać czy muszę czekać na wniosek sądu w tej sprawie?
Jeśli dostał by ksera ode mnie, wiadomo że to przyspieszyło by sprawę. Tylko nie wiem czy pod względem prawnym mogę to zrobić
ewaewa
Stażysta
Od: 05 cze 2017, 9:26
Zajmuję się: PS

Napisano: 10 sty 2025, 12:03

A w jakim trybie chciałabyś je udostępnić? Masz pan, przydadzą się!? Moim zdaniem nie ma do tego podstawy prawnej. Jeżeli Sąd będzie potrzebował Twojej opinii lub dokumentacji sprawy (w tym notatek), to sam o nie wystąpi. Notatka nie jest dokumentem skierowanym na zewnątrz - to znaczy do innych osób lub instytucji. Ma charakter wewnętrzny i co do zasady służy wykorzystaniu w organie, który ją wytworzył, zgodnie z celem sporządzenia takiej notatki. Notatka nie jest informacją publiczną, a jej udostępnienie może również naruszyć dobra innych osób, odnośnie do danych i informacji w niej zawartych.

Notatka jest dokumentami wewnętrznym, który cyt.: „nie jest skierowany do podmiotów zewnętrznych. Dokument taki może służyć wymianie informacji między pracownikami danego podmiotu, może określać zasady ich działania w określonych sytuacjach, może też być fragmentem przygotowań do powstania aktu będącego formą działalności danego podmiotu" (Tak: Wyrok NSA z dnia 18.08.2010 r., sygn. akt: I OSK 851/10, publ.: CBOSA). Do takich dokumentów [wewnętrznych] należą m.in. informacje o charakterze roboczym (zapiski, notatki), utrwalone na piśmie lub elektronicznie, stanowiące pewien proces myślowy prowadzący do finalnego stanowiska (decyzji). Dokumenty wewnętrzne służą wymianie poglądów czy stanowisk, są gromadzeniem materiałów tzw. roboczych, ale same w sobie nie wyrażają ostatecznego stanowiska w jakiejś sprawie” i nie stanowią informacji publicznej (Tak: Wyrok WSA w Białymstoku z dnia 22.05.2018 r., sygn. akt: II SAB/Bk 28/18, publ.: CBOSA).
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Napisano: 10 sty 2025, 12:52

Ok, dzięki. Rozjaśnione :)
ewaewa
Stażysta
Od: 05 cze 2017, 9:26
Zajmuję się: PS