Czy mogę wstrzymać wypłatę świadczeń z FA na prośbę Strony? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 19 kwie 2016, 12:04

Kobieta założyła podanie o wstrzymanie wypłaty świadczeń z funduszu alimentacyjnego ponieważ podjęła zatrudnienie i najprawdopodobniej przekroczy kryterium dochodowe. Nie chce jednak już teraz wyrazić zgody na uchylenie decyzji, bo nie ma pewności co do przekroczenia kryterium. Pracodawca jednak wyda jej zaświadczenie o dochodzie za drugi miesiąc najwcześniej za trzy miesiące, nadmieniam, że jest to pracodawca zagraniczny, podobno nie chce jej inaczej wydać. Ja teraz jestem w kropce i nie wiem co z tym zrobić. Wiem, że na podstawie art. 21 nie mogę wstrzymać, bo żaden z warunków wstrzymania nie został spełniony.
Proszę tylko o podpowiedź czy jest w ogóle możliwość wstrzymania wypłaty, gdy Strona sama o to wnosi? Jeśli tak , to na jakiej podstawie i w jakiej formie to zrobić ( decyzja, pismo, postanowienie?
Pati S

Napisano: 21 kwie 2016, 10:35

proszę o podpowiedź
Pati S

Napisano: 26 kwie 2016, 17:23

Za zgodą strony możesz jedynie uchylić decyzję, wstrzymać wypłaty niestety nie. Jeśli masz potwierdzoną informację o podjęciu przez klientkę zatrudnienia wezwij ją pisemnie do dostarczenia zaświadczenia o wysokości dochodu uzyskanego. Jeśli nie dostarczy w terminie - znajdzie się podstawa do wstrzymania wypłaty.
nitka
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 31 paź 2014, 20:34
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x