Dziewczyna ma ustalone prawo do zasiłku rodzinnego i dodatku z tytułu samotnego wychowywania (ojciec dziecka nie znany) na dziecko ur. 08.08.2010r., na okres od 01.11.2012r. do 31.10.2013r. Na nowy okres zasiłkowy wniosku nie złożyła. Przyszła do mnie 26.03.2014r. i złożyła wniosek o zasiłek pielęgnacyjny na to dziecko. Poprosiłam o zupełny akt urodzenia i okazało się, że w dniu 31.07.2013r. oświadczeniem złożonym przed kierownikiem USC dziecko zostało uznane przez ojca i nosi jego nazwisko. Pani świadoma jest tego że samotne ma do zwrotu od sierpnia 2013, ale zbadać też muszę, czy miała prawo do ZR, bo razem z tatusiem i dzieckiem tworzą od tamtego czasu rodzinę. Zobowiązała się do dostarczenia dokumentów tatusia dziecka odnośnie ustalenia jego dochodów. Mój błąd polega na tym że nie wzięłam od niej na piśmie do kiedy mi te dokumenty dostarczy. Dzwoniłam już do niej kilka razy, ciągle obiecuje i nic.
Czy ja mogę ją wezwać do dostarczenia dokumentów od tatusia i pouczyć z art. 28 ust. 1 że wstrzymam jej wypłatę ZP?