mam panią która od dnia 01-01-2015 pobierała do dnia 31-10-2015 SZO na matkę, była ubezpieczona w krus z mocy ustawy ( powyżej ha przel.) w związku ze złozonym oświadczeniem o zaprzestaniu pracy w gopsodarstwie rolnym krós ją wyrejestrowałz ubezpieczeń od dnia 10-01-2015 dzcaliśmy składki na ubezpieczenie społeczne do ZUS dziś Pani przyszła izłozyław wniosek na SZO na kolejny okres zasiłkowy, W TAKIM PRZYPADKU PANI MOŻE WRÓCIĆ DO UBEZPIECZNIA W KRUS ( oczywiście na wniosek0
w przypadku takiej osoby, którą KRUS wykreślił z ubezpieczenia w związku ze złożonym oświadczeniem o zaprzestaniu prowadzenia gosp. rolnego to teraz, po zmianie ustawy o "ubezpieczeniu rolników", taka osoba będzie mogła u nas złożyć wniosek o wykreślenie jej z ubezpieczenia społecznego w ZUS, ale nie wstecznie, tylko od dnia złożenia tego wniosku (to się odbywa tylko na wniosek danej osoby i nie dotyczy ubezp. zdrowotnego). Oryginał tego wniosku zostawiamy u nas, a kopię przekazujemy do KRUS ze stosownym pismem. KRUS tą osobę obejmie ubezpieczenie społecznym, a my będziemy płacić te składki - ustalone przez KRUS - na podstawie decyzji, którą nam KRUS przekaże.
ja wszystkich teraz wysyłam do krus niech tam składają wnioski o ubezpieczenie jeżeli dostaną odmowę to ich ubezpieczę w zusie a jak przyznanie to będzie płacić do krusu