czy możecie napisać swoje uzasadnienie dec złotówka za złotó - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 02 paź 2018, 21:19

Mam problem z rozpisaniem uzasadnienia gdy są dojazdy w decyzji. Koleżanka twierdzi, że na decyzji powinna być jedna kwota przez cały okres zasiłkowy. Wg mnie (i programu) inna będzie w okresie
1. XI -VI
2. pomniejszony o dojazdy VII i VIII
3. i taka sama jak w pkt 1 IX i X 2019
Jak robicie ludzie?
Dajecie jednakową na cały rok czy rozbijacie? Jeśli tak to jak to piszecie w uzasadnieniu? Nie potrafię tego rozpisać i w sumie dlaczego tak sie dzieje.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Na jutro szykują mi się 3 takie decyzje.
Liczę na Was..... pozdrawiam
KasiaT
Praktykant
Od: 04 paź 2017, 20:12
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/KDR

Napisano: 03 paź 2018, 15:45

Zgodnie z art. 5 ust.1 ustawy o świadczeniach rodzinnych w związku z § 1 pkt 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 31 lipca 2018 r. w sprawie wysokości dochodu rodziny albo dochodu osoby uczącej się stanowiących podstawę ubiegania się o zasiłek rodzinny i specjalny zasiłek opiekuńczy, wysokości świadczeń rodzinnych oraz wysokości zasiłku dla opiekuna zasiłek rodzinny przysługuje, jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie przekracza kwoty 674,00 zł.
Dochód rodziny, zgodnie z art. 3 pkt 2 i 2a ustawy o świadczeniach rodzinnych, to suma przeciętnych miesięcznych dochodów członków rodziny osiągniętych w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy, z uwzględnieniem utraty i uzyskania dochodu.
Zgodnie z art. 5 ust. 3 i 3a ustawy o świadczeniach rodzinnych w przypadku, gdy dochód rodziny przekracza kwotę 674,00 zł, pomnożoną przez liczbę członków rodziny o kwotę nie wyższą, niż łączna kwota zasiłków rodzinnych wraz z dodatkami przysługujących danej rodzinie w okresie zasiłkowym, na który jest ustalane prawo do świadczeń, zasiłek rodzinny przysługuje w wysokości różnicy między łączną kwotą zasiłków wraz z dodatkami a kwotą, o którą został przekroczony dochód rodziny.

Z zebranej dokumentacji wynika, że:
1) dochód rodziny wyniósł ... zł;
2) dochód rodziny przekracza kwotę ...zł (674,00 zł pomnożoną przez liczbę członków rodziny) o kwotę ... zł;
3) miesięczna kwota przysługujących w okresie zasiłkowym 2018/2019 świadczeń wynosi
- ...zł w okresie od 2018-11-01 do 2019-06-30 oraz od 2019-09-01 do 2019-10-31
- ...zł w okresie od 2019-07-01 do 2019-08-31;
4) miesięczna kwota świadczeń, pomniejszona o kwotę ... zł wynosi
- ...zł w okresie od 2018-11-01 do 2019-06-30 oraz od 2019-09-01 do 2019-10-31
- ...zł w okresie od 2019-07-01 do 2019-08-31;
Biorąc pod uwagę powyższe postanowiono jak w sentencji.

Ja na początku tez miałam problem i nawet pisałam do INFO-Ru dlaczego tak program rozbija, to przysłali mi wyjaśnienia ministerstwa dlaczego tak trzeba liczyć.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 04 paź 2018, 17:31

Koleżanka twierdzi, że na decyzji powinna być jedna kwota przez cały okres zasiłkowy.
I kobieta ma rację - czytając ustawę, po drugie wyjaśnienia ministerstwa nie są jak na razie źródłem prawa.
FX
Stażysta
Od: 26 lis 2006, 11:40
Zajmuję się:

Napisano: 04 paź 2018, 17:57

No właśnie ja to wiem, ale "program tak liczy", program ma jakieś certyfikaty ministerstwa i jest robiony wg wytycznych. Pracuję na AMAZIS-ie.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor

Napisano: 04 paź 2018, 18:26

Ja pracuję na Sygnity i też takie coś robi, ale to nie program odpowiada za wydane decyzje.
Jak Ci program zacznie przyznawać rodzinne po 300zł na dziecko, albo płacić dojazdy w zerówce, to też będziesz tak wypłacać?
Program tylko ma wspomagać prace i ewentualnie podpowiadać, nie decydować o ostatecznym rozstrzygnięciu.
Po drugie, jak ktoś przyjdzie do Ciebie z decyzją i zechce, żebyś mu wyjaśniła dlaczego to tak wygląda (popierając to jakimiś przepisami), to co powiesz - ja nie wiem z czego to wynika, ale taka jest interpretacja ministerstwa, albo program mi tak wyliczył?
FX
Stażysta
Od: 26 lis 2006, 11:40
Zajmuję się:

Napisano: 05 paź 2018, 8:51

Wszystko ładnie-pięknie, ale ja nie mam zamiaru się kopać z koniem.
Nie bardzo mam możliwość edycji kwot, program rozbija różnicę na poszczególne zasiłki i dodatki, ale ja tego nie widzę, a kwota do wypłaty pojawia się dopiero przy tworzeniu decyzji i harmonogramu, którego nie mogę edytować.
A ponieważ inne programy też tak robią, to zmiana oprogramowania nic nie da.
Zofia
Podinspektor

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x