Czy można ................. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 14 sty 2014, 14:29

czy do zasiłku rodzinnego można stosować art. 24 ust. 2a jeżeli dziecko ma orzeczony umiarkowany stopień niepełnosprawności i przyznać rodzinne od daty złożenia wniosku na komisję czy też należy przyznać od daty złożenia wniosku o zasił. rodzinny

~ja

Napisano: 14 sty 2014, 15:01

jak tu pracować jak nikt nie chce pomóc____
~ja

Napisano: 14 sty 2014, 15:12

ja bym nie przyznawała ! Przyznaj od daty złożenia wniosku o ustalenie prawa do zasiłku rodzinnego ( moim zdaniem zasiłek rodzinny to nie jest świadczenie uzależnione od orzeczenia)
~moni980

Napisano: 14 sty 2014, 15:21

Ja też skłaniam się aby nie przyznać, chociaż jak czyta się art. 6 doty zasiłku rodzinnego to w pkt 3 przyznanie zasiłku rodz. też jest uzależnione od niepełnosprawności oczywiście tylko w tym przypadku. Może ktoś jeszcze ........
~ja

Napisano: 14 sty 2014, 16:05

ja
~ja

Napisano: 15 sty 2014, 13:20

Uważam, że należy przyznać od dnia złożenia wniosku na komisję, bo ten dodatek jest uzalezniony od otrzymania orzeczenia. Myślę, że sko albo sąd na pewno by przyznali od orzeczenia
~mopsik

Napisano: 15 sty 2014, 14:43

dodatek jest uzależniony od orzeczenia ale rodzinne nie jest uzależnione od orzeczenia. Dodatek można przyznać jeżeli ktoś pobiera rodzinne. Skoro więc rodzine musi być przyznane od daty złożenia wniosku do OPS to i dodatek w tej sytuacji też musi być przyznany od tej daty.
~ja

Napisano: 15 sty 2014, 17:47

rodzinne jest uzależnione od niepełnosprawności, uczące się dziecko powyżej 21 roku życia
~iwąka

Napisano: 16 sty 2014, 9:19

rodzinne nie jest bezpośrednio uzależnione od niepełnosprawności, czyli warunkiem przyznania rodzinnego nie jest niepełnosprawność
natomiast niepełnosprawność dziecka może mieć wpływ na okres pobierania rodzinnego i wpływ na podwyższenie kryterium dochodowego a to nie jest to samo. co aby przyznać rodzinne trzeba mieć dziecko niepełnosprawne.
~ja

Napisano: 16 sty 2014, 16:00

jeżeli pobierała rodzinne w m-cu złożenia wniosku na komisję wyrównać dodatek, jeżeli nie wszystko od złożenia wniosku na ZR
~j

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x