CZY MOZNA IMPORTOWAC - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 22 sty 2016, 10:27

ściągnęłam przez emaptię dochody wnioskodawczyni za 2014 r., WYDRUKOWAŁA WYNIKA CZYV TERAZ " RĘCZNIE WKLEPUJEMY DOPROGRAMU/ DO WNIOSKUI CZY MOŻNA TO W JAKIŚ SPIOÓB IMPORTOWAĆ
OPS FORYM

Napisano: 22 sty 2016, 10:31

????
OPS FORYM

Napisano: 22 sty 2016, 10:35

Nie można.

Ministerstwo wyraźnie wskazało, że dane uzyskane w wyniku weryfikacji nie mogą być automatycznie uznane za bardziej wiarygodne od tych które pozyskaliśmy od Klienta, a co za tym idzie nie mogą być mechanicznie kopiowane, tylko zawsze musi to być świadoma Wasza decyzja, poniżej fragment stanowiska Ministerstwa:

W przypadku niezgodności pomiędzy danymi pozyskanymi w wyniku wywołania usługi, a informacjami pozyskanymi w trakcie postępowania administracyjnego, nie należy zakładać z góry większej wiarygodności danych pozyskanych z systemu zewnętrznego – w przypadku rozbieżności należy przeprowadzić normalne postępowanie wyjaśniające na bazie pozyskanych informacji. Nawet w przypadku danych identyfikacyjnych może się zdarzyć, że wystąpi rozbieżność w wyniku braku synchronizacji aktualizacji danych pomiędzy systemami zewnętrznymi.

W przypadku uzyskania odpowiedzi potwierdzającej informacje uzyskane od beneficjenta obsługa sprawy jest kontynuowana rutynowo jak w przypadku przedstawienia poprawnego zaświadczenia.

W przypadku uzyskania w odpowiedzi informacji niezgodnej z informacjami uzyskanymi od beneficjenta (oświadczenie) należy przeprowadzić weryfikację rozbieżności z udziałem osób zainteresowanych.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 22 sty 2016, 10:40

CZY W ZWIĄZKU Z TYM DO KAŻDEGO WNIOSKU I KAŻDEJ OSOBY UZYSKUJACEJ DOCHODY MAM JESZCZE BRAĆ PIT 11 np. w tym przypadku za 2014 r., ?????
OPS FORYM

Napisano: 22 sty 2016, 10:42

Nie rozumiem pytania.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 22 sty 2016, 10:57

z wyjaśnienia Ministerstwa wynika, że mamy pobierć dane z systemu i jednocześnie od klienta

"W przypadku niezgodności pomiędzy danymi pozyskanymi w wyniku wywołania usługi, a informacjami pozyskanymi w trakcie postępowania administracyjnego, nie należy zakładać z góry większej wiarygodności danych pozyskanych z systemu zewnętrznego – w przypadku rozbieżności należy przeprowadzić normalne postępowanie wyjaśniające na bazie pozyskanych informacji. Nawet w przypadku danych identyfikacyjnych może się zdarzyć, że wystąpi rozbieżność w wyniku braku synchronizacji aktualizacji danych pomiędzy systemami zewnętrznymi".

w innym przypadku jak można mówić o rozbieżnościach??

Ja też nie rozumiem, empatia miała nam ułatwić a mam wrażenie, że jest utrudnieniem zwłaszcza dla pracowników.
Ja decyzję wydawałam w ciągu jedego dnia, gdy złożone zostały wszystkie dokumenty. Teraz gdy zbieram sama informacje zajmuje mi to ponad tydzień.
xawera

Napisano: 22 sty 2016, 11:02

xawera pisze:z wyjaśnienia Ministerstwa wynika, że mamy pobierć dane z systemu i jednocześnie od klienta
Zgadzam się, tak wynika z tego wyjaśnienia, co więcej cała Empatia była projektowania przy tym założeniu, że ma służyć do WERYFIKACJI oświadczeń beneficjentów, a NIE BYĆ ŹRÓDŁEM informacji. Wręcz przy każdej okazji w Ministerstwie tłuczono mam do głowy że jak beneficjent czegoś nie oświadczył to użytkownik oprogramowania dziedzinowego nie ma prawa tego zweryfikować w Emp@tii.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 22 sty 2016, 11:40

w nowym rozporządzeniu nie ma wzoru oświadczenia o dochodach opodatkowanych więc na czym ma klient oświadczyć swoje dochody, na zwykłej kartce papieru lub przynieś wszystkie swoje pity i my mamy sobie to policzyć, nie wyobrażam to sobie w okresie zasiłkowym
carina

Napisano: 22 sty 2016, 11:45

Myślę, że to jest pytanie do Ustawodawcy.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x