Czy można przyznac becik kobiecie, która zostawiła dziecko w szpitalu? Jakie dokumenty wówczas są wymagane, jeśli przysługuje. - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 03 sty 2014, 13:09

mam akt urodzenia, złożyła razem z wnioskiem, zaświadczenie od lekarza także, tylko nr PESEL brakuje. Co w takim przypadku? Przyznać czy odmówić?
~Paulina

Napisano: 03 sty 2014, 13:11

~Anna jak uzasadnić taką decyzję? czy bierzecie jakiś dokument potwierdzający pozostawienie dziecka w szpitalu?
~Paulina

Napisano: 03 sty 2014, 13:14

Czy masz coś w ustawie na ten temat. Ja dostarczyła dokumenty, urodziła dziecko to nad czym się zastanawiasz. Sprawa etyki bo zostawiła w szpitalu dziecko nie jest przedmiotem rozstrzygnięcia
~ja

Napisano: 03 sty 2014, 13:15

ja bym wezwał do uzupełnienia złożonego wniosku - skoro trzeba wpisać numer pesel to jego niewpisanie bym traktował tak samo jak brak podpisu. Czyli nie możesz rozpatrzyć merytorycznie dopóki nie uzupełni -> wniosek bez rozpatrzenia.

\"ośrodek adopcyjny kazał dać\"

A co to kuwa jest ośrodek adopcyjny że może cokolwiek kazać organowi? Jakby minister zadzwonił nawet i mi coś \"kazał\" to bym go na drzewo spuścił.
~Iks

Napisano: 03 sty 2014, 13:30

daj wezwanie do usunięcia braków - czyli numeru PESEL. Jak nie doniesie to wniosek bez rozpatrzenia.

Kwestia przyznania to kwestia etyki - ale nie jesteśmy od oceniania czyjegoś postępowania. Mamy postępować zgodnie z przepisami - a te nie zabraniają dać becika kobiecie, która porzuciła dziecko.

Ja bym dała... a oceny tej Pani pozostawiłabym dla siebie w myśli. Bo nie chcę oceniać takich ludzi jeśli nie wiem, co nimi kierowało.
~Martini

Napisano: 03 sty 2014, 14:24

lepiej, że oddała niż miałaby w beczce zakopać lub usunąć. Tak dziecko ma szanse na normalne życie.
Wg mnie becik się należy. Jak sama nazwa wskazuje jest to świadczenie z tytułu urodzenia się dziecka a nie jego wychowywania
~cvc

Napisano: 03 sty 2014, 14:29

ale to niej z tytułu ZA urodzenie..
nie dałabym
poza tym zapomoga jest św rodz.. a św rodzinne przysługują w związku z kosztami ponoszonymi z tytułu utrzymaniai wychowywania dziecka
~MoniaM

Napisano: 03 sty 2014, 14:50

rodzinne nie przysługuje ale, tu jest wniosek o jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia się dziecka
~cvc

Napisano: 03 sty 2014, 15:19

rozwala mnie takie sformułowanie

\"ośrodek adopcyjny kazał dać\"

ale tak szczerze mówiąc nie ma podstawy prawnej aby odmówić a kwestia etyki to co innego

Ja bym tylko zawezwała o uzupełnienie numeru PESEL
~aniela

Napisano: 03 sty 2014, 16:29

kobieta urodziła żywe dziecko i nalezy sie jej zapomoga, rodzinny zasilek i dodatek urodzenie nie
~mol

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x