Czy można przyznać fundusz??? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 26 paź 2021, 9:42

Hej mam pytanie czy przy funduszu zachodzi koordynacja??? Rodzina mieszka za granicą i chcą od nas pobierać świadczenia z funduszu czy jest to możliwe????
Katia@
Praktykant
Od: 02 maja 2017, 12:33
Zajmuję się: FA

Napisano: 26 paź 2021, 10:08

świadczenia z fa przysługują osobom, jeżeli zamieszkują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez okres świadczeniowy.
Jak nie zamieszkują to nie przysługuje, no chyba że umowy międzynarodowe o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 26 paź 2021, 10:17

Oni mieszkają w Anglii tak więc nie mogę im przyznać w żaden sposób świadczeń dobrze rozumiem?
Katia@
Praktykant
Od: 02 maja 2017, 12:33
Zajmuję się: FA

Napisano: 26 paź 2021, 12:31

a osoba uprawniona też mieszka z nimi ? bo jeżeli w Polsce to pytanie pod czyją opieką jest ?
Napisałaś że rodzina mieszka za granicą, zatem można wywnioskować że wraz z osoba uprawnioną i tu na pewno odmowa ale jak zaczną kombinować że wyjechali na chwilę, ich centrum życiowe w Polsce a dziecko zostało pod opieka babci, to możesz spróbować wezwać o dochody z zagranicy których zapewne nie będą w stanie udokumentować a nawet jak udokumentują to z pewnością będzie przekroczenie.
Jeżeli nie złożyli jeszcze wniosku to wytłumacz im że jeżeli przebywają za granica to świadczenia nie przysługują, ale jeżeli osoba uprawniona mieszkałaby w Polsce, bo tak jak napisałem wyżej zaczynają kombinować to przede wszystkim wezwać o dochody, oczywiście miejsce zamieszkania we wniosku musi być w Polsce
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x