Witam. Od kwietnia 2004r. zacząłem pracę w MOPS, jako pracownik socjalny i nadal tu pracuję. Podejmując te pracę miałem licencjat z pedagogiki i spełniałem ustawowe warunki do zatrudnienia. Od niedawna mój szef upiera się, że aby pracować w zawodzie, powinienem się dokształcić, zrobić specjalizację. Zastanawiam się, czy jest to zasadne i jak się do tego mają prawa nabyte. Czy posiadając wykształcenie wyższe pedagogiczne i ponad 10 lat pracy jako pracownik socjalny, muszę się dokształcić aby móc dalej pracować? Pozdrawiam i proszę o odpowiedź w tej sprawie.
Jeżeli nie masz specjalności praca socjalna to chyba musisz się dokształcić. Poczytaj jednak na stronie MPiPS o kwalifikacjach socjalnych. Tam są informacje o tym kto zachowuje uprawnienia.
Napisz jaką specjalność ukończyłeś- jeżeli praca socjalna to masz prawo do wykonywania zawodu bez specjalizacji. Lepiej zrobić mgr niż specjalistę.Zobacz w suplemencie dyplomu czy masz ( wymagane przedmioty_)
To czy zacząłeś pracę jako prac socjalny - to nieważne. Musisz spełniać wymogi. Wytyczne na stronie MInisterstwa
PS.
Do specjalizacji Cię nikt nie dopuści jak nie spełniasz wymogów kwalifikacyjnych na pracownika socjalnego