czy na podstawie takiego dokumentu moge liczyć alimenty? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 11 mar 2014, 13:25

Pani złożyla wniosek o ZR. Przedstawiła nam oświadczenie napisane przez nią , iz w 2012 roku otrzymala alimenty w kwocie mniejszej niż na wyroku. Wypisane są poszczególne miesiące i kwoty wpłaconych alimentów przez ojca dziecka, ktory podpisał sie pod tym oświadczeniem pOtwierdzając tym samym jego prawdziwosć.

Czy moge uznac taki dokument i policzyć alimenty w kwocie mniejszej czy licze je jednak z wyroku ???
~oliko

Napisano: 11 mar 2014, 13:31

w przypadku gdy osoba otrzymała alimenty w wysokości niższej niż zasądzone to potrzebne jest zaświadczenie od komornika o całkowitej częściowej bezskuteczności egzekucji
~mm

Napisano: 11 mar 2014, 13:38

@oliko
zgodnie z przepisami wysokość alimentów powinna być potwierdzona faktycznie żaswiadczeniem komornika. Jeśli płaci się alimenty na rzecz innych osób, kopiami przekazów lub przelewów - nie oświadczeniem.
Te przepisy nie zwalniają jednak organu z dążenia do ustalenia prawdy obiektywnej i takie oświadczenie 2 stron może być wiarygodnym dowodem.
Jednak musisz być wtedy gotowa na uzasadnienie swojej decyzji przed ew. kontrola.
Jeśli masz wątpliwości, zażądaj potwierdzenia od komornika. Jesli go nie ma - uwzględnij alimenty w wysokości zasądzonej, a klientce doradź odwołanie do SKO.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 11 mar 2014, 13:45

sprawa nie została wniesiona do komornika czyli policze z wyroku i dam odmowe na przekroczone kryterium dochodowe, najwyżej niech się Pani odwola, Dzięki
~oliko

Napisano: 11 mar 2014, 14:03

§ 2.
6) dokumenty stwierdzające wysokość dochodu rodziny, w tym odpowiednio:
j) w przypadku gdy osoba uprawniona nie otrzymała alimentów albo otrzymała je w wysokości niższej od ustalonej w wyroku sądu, ugodzie sądowej lub ugodzie zawartej przed mediatorem:
- zaświadczenie organu prowadzącego postępowanie egzekucyjne o całkowitej lub częściowej bezskuteczności egzekucji alimentów, a także o wysokości wyegzekwowanych alimentów,
czyli jeżeli będzie miała zaświadczenie od komornika, że nie jest prowadzona egzekucja ja bym liczyła te wypłacone a nie zasądzone
~Kati

Napisano: 11 mar 2014, 21:00

Kati - sory, ale sama sobie przeczysz tym cytatem:

\'zaświadczenie organu prowadzącego postępowanie egzekucyjne o całkowitej lub częściowej bezskuteczności egzekucji alimentów\'

vs.

\'jeżeli będzie miała zaświadczenie od komornika, że nie jest prowadzona egzekucja\'

Jeśli nie jest prowadzona egzekucja to nie będzie to zaświadczenie organu prowadzącego postępowanie - bo ten organ go nie prowadzi... jeśli go nie prowadzi.

\'ja bym liczyła te wypłacone\'

Więc nie masz podstawy na to.

Miałem podobny przypadek tylko bardziej skomplikowany nieco, w roku bazowym babka założyła sprawę u komornika w maju, wystąpiłem o zaświadczenie - kobita podała komornikowi, że zobowiązany zalegał tylko za jeden miesiąc wstecz, dodatkowo komornik coś wyegzekwował w maju i czerwcu, potem przez 3 miesiące egzekucja była nieskuteczna więc kobita złożyła wniosek o FA - przyznano od października. Zasądzone miała 400zł miesięcznie.

Policzyłem pełną kwotę od stycznia do marca, 0 za kwiecień, to co faktycznie wyegzekwował komornik w maju i czerwcu, 0 za lipiec-wrzesień i po 400 z FA od października do końca roku. Kobieta protestowała, odwoływała się, ale SKO utrzymało dec. w mocy. Reasumując - albo komornik, albo pełna kwota z wyroku.

Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 12 mar 2014, 9:35

@Iks
niby tak, ale... ja z kolei miałem decyzje kolegium, które powołując się na art. 7 i 77 kpa kazało uwzględnić taki dowód jak zgodne oświadczenie woli wierzyciela i dłużnika alimentacyjnego odnośnie alimentów za dany rok.
Pierwszoinstancyjnie nadal skłaniam się ku uwzględnianiu kwoty zasądzonej, jeśli nie ma dowodów wskazanych w przepisach, dokumentujących niższą wysokość zasądzonych alimentów.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 12 mar 2014, 9:46

1. brak podstaw do wpisania komuś dochodu z alimentów zgodnie z wyrokiem sądowym;
2. brak obowiązku dochodzenia alimentów przez komornika;
3. polecam zapoznanie się z art. 23 ust. 5a pkt 2. Może być oświadczenie. Dla bezpieczeństwa można żądać wyjaśnień dlaczego jest tyle a nie inaczej;
4. w przypadku gdy traktujemy, że rozporządzenie jest ważniejsze od ustawy (powodzenia przy odwołaniach) i zmuszamy stronę do potwierdzenia otrzymanych alimentów (przekazy, zaświadczenie od komornika) to w przypadku braku ww dokumentów nie mamy podstawy do wliczenia alimentów zgodnie z wyrokiem, ale winnyśmy wezwać stronę do dostarczenia dokumentów pod groźba pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia. Chyba każdy czuje, że to byłoby przegięcie.
~Elmer

Napisano: 12 mar 2014, 12:11

Elmer czy ty miałeś kiedyś kontrolujących z UW? u nich to nie przejdzie uwierz mi, albo tyle ile na wyroku albo zaś. komornika przerabiałam temat z paniami z uw.
~m

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x