Czy należą się bieżące ZDO? - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 31 ]

Napisano: 16 lip 2014, 0:14

Iks aleś Ty upierdliwy!
Gość

Napisano: 16 lip 2014, 7:44

Nikt Cię nie pytał o zdanie w tej kwestii. Masz coś do powiedzenia w temacie?
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 16 lip 2014, 9:52

Decyzja przyznająca SP wygasła z mocy ustawy z dniem 1 lipca 2013 r.. Orzeczenie było wydane do X.2013 r. Na komisję matka świadczeniobiorcy stanęła ponownie dopiero w maju 2014. r.. , w którym to orzeczeniu ustalono, że znaczny stopień niepełnosprawności datuje się od 1 maja 2014 r. Czy w tej sytuacji przysługuje wnioskodawcy ZDO na podstawie art. 2 ust. 2 pkt 2 czyli na bieżące wypłaty i od kiedy ?
J23

Napisano: 16 lip 2014, 11:24

Od lipca do końca października 2013 i od maja 2014 do końca ważności aktualnego orzeczenia jak dla mnie.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 16 lip 2014, 11:47

Prześledziłem wiele wypowiedzi na tym forum i rozbieżności dosyć duże. Nie wiem czy Iks podzielasz pogląd ELmera, który twierdzi, że w takich sytuacjach gdzie jest przerwa w orzeczeniu, nie ma ciągłości orzeczenia i jest to nowa sprawa, więc tak jak w moim przykładzie wg Elmera ZDO nie przysługuje. Taka osoba może się starać wtedy o SZO
J23

Napisano: 16 lip 2014, 13:48

No nie wiem czy znalazłbym podstawę do odmowy w przypadku złożenia wniosku na bieżące świadczenia. To można traktować jako nową sprawę, ale jak dla mnie osoba dalej spełnia warunki do przyznania ZDO. - Decyzja przyznająca świadczenie wygasła z mocy prawa, ma w tej chwili ważne orzeczenie + zmieściła się w tych ustawowych 4 miesiącach od wejścia w życie. Przy wypłacie pomijamy okresy w których strona nie spełniała warunków czyli okresy w których nie było orzeczenia i tyle. Ja bym tak zrobił.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 16 lip 2014, 14:35

Dla mnie interpretując wprost , przepisy ustawy ZDO /te przesłanki, które wymieniłeś/ osoba ta kwalifikuje się ZDO. Bo wydaje mi się że interpretacja Elmera, aczkolwiek nie pozbawiona pewnej racjonalności jest chyba nadinterpretacją ustawy ZDO. Trudny wybór. Dzięki za pomoc.
J23

Napisano: 26 sie 2014, 13:58

witam,
ja mam inny problem ale też pytanie dotyczy tego czy bieżący zasiłek mi się należy, po odebraniu świadczenia opiekowałam się mamą do maja 2014 bez przerwy a maju podjęłam pracę w międzyczasie OPS powiadomił mnie, że mogę złożyć wniosek o przywrócenie świadczenia który złożyłam, mówiąc pani że złożyłam wypowiedzenie w pracy bo nie daję rady opiekować sie mamą i pracować, pani powiedziała mi, że jak dostanę świadectwo pracy złożę 2 wniosek i wtedy otrzymam nowe świadczenie a teraz wypłacą mi zaległe, otrzymała decyzję zaległe świadczenie na konto a teraz odmowę przyznania świadczenia bieżącego ponieważ nie można złożyć dwóch wniosków a jedynie jeden a sama pani w OPS mnie tak poinstruowała przecież mogłam poczekać z wnioskiem do otrzymania świadectwa pracy i złożyć jeden wniosek co ja mam w tej sytuacji zrobić teraz?
Gość

Napisano: 26 sie 2014, 14:59

odwolac sie od decyzji odmownej
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2014, 15:43

a odwołanie oprzeć o co? o to, że pani mnie tak poinformowała czy o co? wiem, że w mieście obok bo u nas gminny ośrodek na podstawie 2 wniosków przyznają a u nas nie czy to też wpisać w odwołanie czy nie?
Gość

Strona 3 z 4    [ Posty: 31 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x