Decyzja przyznająca SP wygasła z mocy ustawy z dniem 1 lipca 2013 r.. Orzeczenie było wydane do X.2013 r. Na komisję matka świadczeniobiorcy stanęła ponownie dopiero w maju 2014. r.. , w którym to orzeczeniu ustalono, że znaczny stopień niepełnosprawności datuje się od 1 maja 2014 r. Czy w tej sytuacji przysługuje wnioskodawcy ZDO na podstawie art. 2 ust. 2 pkt 2 czyli na bieżące wypłaty i od kiedy ?
Prześledziłem wiele wypowiedzi na tym forum i rozbieżności dosyć duże. Nie wiem czy Iks podzielasz pogląd ELmera, który twierdzi, że w takich sytuacjach gdzie jest przerwa w orzeczeniu, nie ma ciągłości orzeczenia i jest to nowa sprawa, więc tak jak w moim przykładzie wg Elmera ZDO nie przysługuje. Taka osoba może się starać wtedy o SZO
No nie wiem czy znalazłbym podstawę do odmowy w przypadku złożenia wniosku na bieżące świadczenia. To można traktować jako nową sprawę, ale jak dla mnie osoba dalej spełnia warunki do przyznania ZDO. - Decyzja przyznająca świadczenie wygasła z mocy prawa, ma w tej chwili ważne orzeczenie + zmieściła się w tych ustawowych 4 miesiącach od wejścia w życie. Przy wypłacie pomijamy okresy w których strona nie spełniała warunków czyli okresy w których nie było orzeczenia i tyle. Ja bym tak zrobił.
Dla mnie interpretując wprost , przepisy ustawy ZDO /te przesłanki, które wymieniłeś/ osoba ta kwalifikuje się ZDO. Bo wydaje mi się że interpretacja Elmera, aczkolwiek nie pozbawiona pewnej racjonalności jest chyba nadinterpretacją ustawy ZDO. Trudny wybór. Dzięki za pomoc.
witam,
ja mam inny problem ale też pytanie dotyczy tego czy bieżący zasiłek mi się należy, po odebraniu świadczenia opiekowałam się mamą do maja 2014 bez przerwy a maju podjęłam pracę w międzyczasie OPS powiadomił mnie, że mogę złożyć wniosek o przywrócenie świadczenia który złożyłam, mówiąc pani że złożyłam wypowiedzenie w pracy bo nie daję rady opiekować sie mamą i pracować, pani powiedziała mi, że jak dostanę świadectwo pracy złożę 2 wniosek i wtedy otrzymam nowe świadczenie a teraz wypłacą mi zaległe, otrzymała decyzję zaległe świadczenie na konto a teraz odmowę przyznania świadczenia bieżącego ponieważ nie można złożyć dwóch wniosków a jedynie jeden a sama pani w OPS mnie tak poinstruowała przecież mogłam poczekać z wnioskiem do otrzymania świadectwa pracy i złożyć jeden wniosek co ja mam w tej sytuacji zrobić teraz?
a odwołanie oprzeć o co? o to, że pani mnie tak poinformowała czy o co? wiem, że w mieście obok bo u nas gminny ośrodek na podstawie 2 wniosków przyznają a u nas nie czy to też wpisać w odwołanie czy nie?