Czy należy się KDR - przedłużenie terminu ważności - jeśli osoba studiuje za granicą ? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 01 lut 2024, 9:55

Cześć,
mam pytanie czy można przedłużyć termin ważności KDR osobie pełnoletniej studiującej za granicą ?
Proszę o pomoc bo mam pierwszy raz taki przypadek.
Dziękuję
kasiao
Stażysta
Od: 02 kwie 2019, 13:02
Zajmuję się: Profilaktyka, analizy

Napisano: 01 lut 2024, 13:07

W mojej ocenie jak najbardziej tak. Z przepisów ustawy o KDR nie wynika, by warunek nauki odnosił się jedynie do osób uczących się w Polsce. Ważne jest natomiast, że jest obywatelem polski i deklaruje na wniosku miejsce zamieszkania na terytorium Polski.

Pozdrawiam
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Napisano: 01 lut 2024, 13:31

Dlatego w powyższej sprawie trzeba mieć na uwadze art. 25 kodeksu cywilnego i wszelakie orzeczenia.

Pojęcie miejsca zamieszkania, przyjęte w art. 25 k.c., jest konstrukcją prawną, na którą składają się dwa elementy: fizyczne przebywanie w danej miejscowości (corpus) i zamiar, wola stałego pobytu (animus). Oba te elementy muszą występować łącznie. Przerwa w przebywaniu spowodowana szczególnymi okolicznościami, takimi jak odbywanie kary pozbawienia wolności, powołanie do służby wojskowej czy podjęcie studiów w innej miejscowości, nie zmienia jednak miejsca zamieszkania w znaczeniu prawnym. Pobyt w zakładzie karnym, jednostce wojskowej czy miejscowości, w której osoba fizyczna podejmuje naukę, ma charakter okresowy i nie jest równoznaczny z zamieszkiwaniem w tych miejscach. Miejscem zamieszkania osoby w omawianych sytuacjach jest miejsce, w którym osoba ta przebywa w czasie przepustek czy dni wolnych od nauki, do którego zamierza wrócić po odbyciu kary, służby czy zakończeniu studiów.

Jak wskazuje się bowiem w judykaturze i doktrynie przerwa w faktycznym przebywaniu w danym miejscu, i to nawet długotrwała, nie daje automatycznie podstaw do uznania, że nie stanowi ono miejsca zamieszkania. Tymczasowa zmiana miejsca pobytu zasadniczo pozostaje bowiem bez wpływu na miejsce zamieszkania. O stałości pobytu na określonym terytorium decyduje przede wszystkim takie przebywanie, które ma na celu założenie tam ośrodka swoich osobistych i majątkowych interesów. W przypadku osób mających miejsce zamieszkania w kraju, a wyjeżdżających za granicę, istotne znaczenie będzie więc miało to, czy ów wyjazd nosi znamiona wyjazdu stałego, czy też tymczasowego. Nie w każdym bowiem wypadku wyjazdu za granicę i dłuższego nawet tam pobytu zmienia się ze skutkiem prawnym miejsce zamieszkania.

Innymi słowy, okoliczność, że strona okresowo przebywa poza granicami kraju nie oznacza, że ten pobyt ma charakter trwały, a w konsekwencji przez zmienia się jej miejsce zamieszkania w rozumieniu art. Kodeksu cywilnego. Czasowa (nawet wielomiesięczna) nieobecność w miejscu zamieszkania, zwłaszcza spowodowana obiektywnymi okolicznościami (nauka za granicą w tym przypadku), nie może być oceniana w znaczeniu prawnym jako zmiana miejsca zamieszkania.

Pozdrawiam
[/quote]
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Napisano: 01 lut 2024, 15:22

Też tak myślałam ale wolałam się upewnić bo jeszcze nie maiłam takiej sytuacji u siebie w gminie.
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie :D
kasiao
Stażysta
Od: 02 kwie 2019, 13:02
Zajmuję się: Profilaktyka, analizy

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x